Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-22 19:10:00

Pécsi háziorvos: az emberek jobban félnek a betegségtől, mint a kínai védőoltástól

Egy pécsi háziorvos szerint az emberek jobban félnek a betegségtől, mint a kínai védőoltástól. Akiket értesített, azok többsége nem utasította vissza az oltóanyagot. Egy szabolcsi háziorvos pedig azt mondta: úgy tudják, a héten kapják meg a kínai vakcinákat. Az ATV Híradó riportja.

Ahogy minden más rendelőben, úgy ebben a pécsiben is a kormányhivataltól kapott lista alapján választja ki a háziorvos azokat, akiket értesítenek az oltások időpontjáról. Szabó doktor azt mondja, hogy a harmadik hullámban megjelent hirtelen növekedés sokakat megijesztett és ennek is betudható, hogy az értesített páciensei nem zárkóznak el a kínai oltóanyagtól sem.

„Megjelentek ezek a mutációk, ennek köszönhetően az emberek a prekoncepcióikat a kínai és az orosz oltóanyaggal kapcsolatban háttérbe szorítják és választják az elérhető oltásokat. Én nekem meggyőződésem, hogy jól döntenek, akik így döntenek” – mondta Szabó András, belgyógyász, háziorvos.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértó egyik rendelőjében szerdán oltanak, de akkor még az ismert nyugati oltóanyaggal. A kínairól még nem sokat tudnak itt, így arra még nem hívtak be senkit.

Bélteki Béla újfehértói háziorvos elmondta, „a kínairól annyit tudunk, hogy állítólag a héten fogunk kapni, ott állítólag nagyobb mennyiséget, ott akár 50-60-70 páciens beoltására elegendő mennyiséget. A kínairól összesen ennyi hírünk van.”

„Kérem, hogy ne válogasson az vakcinák között, hiszen mindegyik hatásos.” Ezt már az országos tiszti főorvos mondta az operatív törzs tájékoztatóján. Müller Cecília arról is beszélt, hogy a kínai vakcina elölt vírust tartalmaz, de nem kell attól tartani, hogy megbetegedést okoz. Hozzátette,”ez a nagyon széles antigén paletta, sokkal jobban megmozgatja az immunrendszert és abban bizakodnak, hogy egyébként tartósabb védelmet adhat, esetleg magasabb fokút, és egyesek szerint akár hosszabb idejűt is.”

Müller Cecília szerint ennek a vakcinának az az előnye, hogy egy erőteljes választ vált ki az immunrendszerből. Ezért Magyarországon a fejlesztett vakcinát is ezzel a technológiával tervezik készíteni.

Kínai vakcina: Elkezdték kiértesíteni a háziorvosok a betegeket

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink