Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-22 20:27:00

Magyartanár: nagyon eszköztelenek a tanárok és nincsen fogodzó

A Horthy-korszak egyik legnépszerűbb írója, Herczeg Ferenc igen, de a magyar nyelv finnugor származása nem kerülne be az érettségi tételek közé. A Népszava szerint a Magyartanárok Egyesületének még nem küldték el az új vizsgakövetelmények tervezetét. Az ATV Híradó riportja.

A most a Népszava birtokába került tervezet szerint például az eddigi hat helyett már tíz szerző életműve lesz kötelező tétel a magyar érettségin. Az összehasonlító elemzés, helyére pedig a „témakifejtő esszé” lép. A Magyartanárok Egyesülete, mint mondták, csak informálisan értesült a változásokról. Ez alapján korszerűtlennek, sőt egyenesen diákellenesnek tartják a változtatásokat.

A PDSZ egyik magyartanára szerint már most is szinte feldolgozhatatlan az a mennyiségű lexikális tananyag, amit a diákoknak be kellene magolni. Kamrás Orsolya magyartanár szerint nagyon eszköztelenek a tanárok és nincsen fogodzó. „Ha megkérdezi tőlem például emelt szinten egy érettségire készülő diák, hogy mi az, amit magyarból tudni kell, akkor azt tudom neki mondani, hogy hát nagyjából mindent, ami azért nem segíti elő a felkészülését” - fogalmazott.

Hasonlóan gondolkoznak az ADOM Diákmozgalom tagjai is. Szerintük nem modern és nem diákközpontú a magyar oktatási rendszer. Schermann Fruzsina szóvivő azt mondja, „mi már 2020-ban a NAT kapcsán kiálltunk egy modern diákközpontú tananyag mellett. Amit sajnos a NAT az nem hozott el. Az a tapasztalatunk, hogy a modern, diákközpontú tananyag helyett inkább egy ideológia-centrikus tananyagot hozott el, ahol sokkal több a lexikális tudás és egyáltalán nem hagy szabadságot a tanároknak, ezért a légkör is nyomottabb lesz a tanórákon, nagyon nem élvezhető a tanulás.”

A Nemzeti Pedagógus Kar elnökségi tagja szerint azonban fontos arról beszélni a diákokkal, hogy mit jelent, hogy magyarnak lenni vagy, hogy hogy lehet megerősíteni a fiatalokban azt, hogy valahová tartoznak. A magyar pedig egy fontos eszköz ehhez. De Zalay Szabolcs szerint több olyan kérdés van, amiben nincs egyetértés a tagjaik között. Ilyen például az összehasonlító elemzés kivétele a feladatok közül.

Zalay Szabolcs azért úgy látja, érdemes a másik oldalt is megnézni. Esszét írni ugyanis nagyon kevés diák tud jól. Azonban ez egy fontos követelmény lehet az érettségizők felé ugyanis a napi szintű internet használat miatt a gyerekek leginkább 1-1 soros szövegeket írnak leginkább.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink