Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-21 07:20:00

Szigetvári látványfürdő: költségvetési csalás miatt feljelentést tett az önkormányzat

Költségvetési csalás miatt feljelentette szigetvári önkormányzat azt a vállalkozást, amely szerintük nem teljesítette megfelelőn a városi látványfürdő építési munkáit. A cég 75%-os készültséget jelentett, de a szakértők szerint alig az egyharmada van kész a leendő fürdőnek. A vállalkozó ezzel szemben állítja: ők elvégezték a munkát, amelynek egy részét ráadásul saját zsebből finanszírozták. Most új közbeszerzést írt ki az önkormányzat, de ehhez plusz pénzre van szükségük. Az ATV Híradó riportja.

Az egyértelműen látszik, hogy még nincs kész a szigetvári látványfürdő beruházása, de a megrendelő önkormányzat és a kivitelező vállalkozó között komoly vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy hol is tart az építkezés. A véleménykülönbség mostanra odáig fajult, hogy az önkormányzat költségvetési csalás gyanújával feljelentette a kivitelezőt.

"A kivitelező szerint 75%-on áll jelenleg a kivitelezés. Mi úgy gondoltuk, hogy ez nem egészen fedi a valóságot, éppen ezért közjegyző által igazságügyi szakértőt rendeltünk ki, aki megállapította, hogy ennek a fele, nagyjából 37-38%-on áll a kivitelezés" - nyilatkozta Vass Péter, polgármester.

A vállalkozó állítása szerint hibás az önkormányzat becslése, ugyanis nagyon sok olyan munkát végeztek el a lápos területen, amely nem látszik, mert a földben van. Ők 7 hónapra vállalták a beruházás befejezését, de a járvány miatt három hónapot dolgoztak csak. Azt sem értik, miképpen követhettek volna el költségvetési csalást, amikor eddig egyszer kaptak pénzt az önkormányzattól egy elszámolásnál, az azóta felmerülő költségeket saját zsebből fizették.

"25 százalék elszámolásnál tulajdonképpen a pénzünknél voltunk, és onnantól kezdve mi finaszíroztuk meg. Ki az aki ebben el tudott követni bármilyen csalást? Jelzem, nem a mi érdekünk volt a határidőben bent maradni, hogy ne kelljen az államnak visszafizetni a közbeszerzési pénzt, hanem ez a városnak volt az érdeke, a polgármester úrnak és gondolom, az önkormányzat dolgozóinak" - mondta Zöldi Zoltán, a Building Tech Kft ügyvezetője.

Az ügyben a NAV is vizsgálatot indított, ez fogja majd tisztázni, hogy történt-e visszaélés. Az önkormányzat most új közbeszerzési eljárást írt ki, és abban bíznak, hogy az állam is segíteni fog rajtuk, és a már megigényelt 200 millió forintos pluszköltséget is biztosítják a város számára.

Ajánlom

További belföldi híreink