Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-21 18:00:00

Egy hektárnyi területet hasítana ki a gyáli erdőből a leendő idősek otthona - online petíció indul

Gyálon a lakosok egy része ellenzi, hogy egy hektárnyi erdős részen épüljön fel az új idősek otthona. A helyi civilek szerint a fakivágás helyett a terület megújítására lenne szükség. Az elégedetlenséget érezve az ellenzéki politikusok online petíciót indítanak, hogy alternatív helyet találjanak a létesítménynek, amire szerintük is szükség van. Kerestük a városvezetést, de adásunkig nem sikerült elérnünk őket. Az ATV Híradó riportja.

A gyáli erdő azon kevés helyek egyike, ahol még mindig a természet diktál, de már várhatóan nem sokáig. Egy hektárnyi területet hasít majd ki az erdőből az az idősek otthona, amire még szeptemberben bólintott rá a helyi önkormányzat. A tervezett fakivágásoknak azonban sokan nem örülnek. A helyi DK és a Momentum alternatív helyet keres az épületnek a helyiek megkérdezésével.

"Egy ilyen gerillajelleggel kopogtatni és körbemenni az emberek közé megkérdezni azt, hogy ők valóban máshova helyeznék-e ezt az idősek otthont, mint mi is, és a későbbiekben, hogyha jó szerencsénk van és a korlátozások is enyhülnek, akkor ugyanúgy mondjuk a piacon, a gyülekezési jogot tisztelvén folytatjuk" - mondta Kármán Örs Péter, a Momentum helyi alapszervezetének elnöke.

A gyáli erdő egyébként ma is természetvédelmi területként van feltüntetve a magyar állami természetvédelem hivatalos honlapján. Bár Pápai Mihály polgármester korábban azt ígérte, hogy nem vágnak ki minden fát, a helyi civilek szerint a lakosok egy részét ez sem nyugtatja. Abban egyetértenek a fideszes városvezetővel, hogy az adott erdős rész elöregedett, de szerintük nem az irtás a legjobb megoldás.

"Mint tulajdonos, az önkormányzatnak nem az a dolga, hogy kivágja a meglévő erdőterületet, hanem netalántán frissítse. Tehát léteznek erre megoldások, vannak hozzáértő szakemberek, az erdőt lehet megújítani, fiatalítani, és akkor a lakosság is szívesebben használná" - vélekedett Jakab Krisztina, az Eleven Gyál közösségszervezője.

Január végi határozatában a polgármester saját hatáskörben módosította az érintett terület építési szabályzatát. Azon túl, hogy azt kiemelt fejlesztési területté nyilvánította, a környezeti hatásvizsgálat készítést sem tartotta szükségesnek.

Híradónk írásban kereste a polgármestert, és telefonon az alpolgármestert a kiserdő helyére szánt idősotthon kapcsán. Egyebek mellett azt szerettük volna megkérdezni, hogy miért ez a legjobb hely a tervezett létesítménynek, és hogy a polgármester miért nem tartotta szükségesnek a környezeti hatásvizsgálat elkészítését. Adásunkig azonban egyiküket sem sikerült elérnünk. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink