Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-20 17:44:00

Mentális felkészítés, repülőjegyek Sao Paolóba: Parragh László szerint méltatlan és rosszindulatú kampány folyik

Különös tételekre költött sok tízmillió forintot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A HVG közérdekű adatigényléssel jutott hozzá a 2012 óta megkötött, 2 millió forint feletti szerződések listáihoz. Szerepelnek itt egyebek mellett repülőjegyek Sao Paolóba, infografikák és mentális felkészítések több tízmillió forintért, de a listán van a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium is. Parragh László méltatlannak és rosszindulatú kampánynak nevezte a szerződésekkel kapcsolatos médiamegjelenéseket. Az ATV Híradó riportja.

"Kötelező kamarai tagság nincs, van egy ötezer forintos regisztrációs díj, ami, ha belegondolunk egy olyan kicsi összeg egy vállalkozás tekintetében, ha valaki nem tud egy év alatt ötezer forintot kifizetni, az ne menjen el vállalkozni" – így válaszolt Parragh László két hete a Heti Naplóban arra a kérdésre, hogy nem akarják-e elengedni a kamarai díjat a járványhelyzetre való tekintettel.

Az iparkamara elnöke később elnézést kért azoktól, akiket megsértett. Közben a HVG megtudta, mire költi a testület egyebek mellett ezeknek a hozzájárulásoknak a 10 százalékát. A szerződéseket 30 oldalon listázzák, a költések közt többször, összesen mintegy 60 millió forint értékben előfordul a mentális felkészítésként elnevezett tétel szakmai versenyek résztvevőinek, de 32,7 millió forintot fizettek ki infografikák készítésére is, Virtuális Valóság szemüvegekre 18 millió, São Pauló-i repülőjegyekre pedig 18,5 millió forint ment el.

Parragh László híradónknak azt mondta, Brazíliába egy nemzetközi versenyre vittek ki tanulókat, oktatókat. A kamarai szerződésekkel kapcsolatos cikkeket pedig rosszindulatú kampánynak nevezte.

"Én minden kamarai utazásnál kifizetem a jegynek azt a részét, ami az első osztály. Az meg, hogy a feleségem velem volt azt is kifizettem. (...) De még a szállodát is, nem a repülőjegyet, mindent. Egyébként méltatlan, ő alszik ettől rosszul" - fogalmazott az iparkamara elnöke.

2014-ben két autókereskedéstől összesen 42 millió forint értékben szerzett be autókat a kamara.

"Egy szervezetnek nyilván kell autó, egyébként nem az enyém, semmilyen közöm nincs hozzá" - reagálta Parragh.

Dávid Ferenc közgazdász szerint mivel az ország egyik legjelentősebb köztestületéről van szó, azt kell megvizsgálni, hogy indokolt volt-e a költés, megfelelt-e a szakmaiság követelményeinek és volt-e valós teljesítés.

"Ezek a költések, kiadások, vásárlások, utazások szolgálták-e a vállalkozói közösség érdekeit. Hisz a kamara költségvetése több forrásból táplálkozik: egyrészt a vállalkozók befizetéseiből, másrészt az állami pénzekből. Itt közpénzekről van szó" - mondta a DK gazdasági szakértője.

Úgy véli, amennyiben 2022-től politikai változás lesz az országban, a teljes kamarai rendszert meg kell újítani és át kell vizsgálni függetlenül a mostani nyilvánosságra hozástól.

Az MKIK 2012 óta összesen 3 milliárd forinthoz jutott a működéshez szükséges kötelező hozzájárulásokból. Az iparkamara már több éve spórol saját székházra, jelenleg a Bank Center exkluzív irodáiban székel. Az kamara elnöke úgy fogalmazott, egyelőre ráérnek, minőségi irodákra pedig azért van szükségük, mert ott a miniszterelnököt és számos nemzetközi ügyfelet fogadnak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink