Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-19 20:48:00

Stumpf István: Ki kell vezetni a pártpolitikát az egyetemi modellváltásból

Stumpf István kormánybiztos azért dolgozik, hogy a pártpolitikát ki tudják vezetni az egyetemi modellváltásból. Felmerült, hogy akkor mit keresnek gyakorló politikusok az egyes egyetemek kuratóriumában- erre Stumpf úgy reagált, hogy az adott személyeknek nagyon erős elkötelezettségük van az adott város és egyetem iránt.​

Stumpf István, a felsőoktatási modellváltásért felelős kormánybiztos, volt miniszter az Egyenes beszédben elmondta, hogy a helyzet megköveteli a kormánytól, hogy intenzívebben foglalkozzon a felsőoktatás kérdésével, mivel az új szakaszába érkezett el.

Beléptek a nagy vidéki tudományegyetemek, amelyek sokkal összetettebb képet mutatni, mint a korábbi szakegyetemek.
Palkovics László begyűjtötte az egyetemektől az igényeket, előbb utóbb a kormány is megtudja mekkora mozgástere van a felújítási alapból. Stumpf elmondta, hogy 1500 milliárdot különböző jogcímeken akarják a felsőoktatásra költeni, jelenleg ez egy terv, amelynek kivitelezése során nem lesz egyszerű kialkudni melyik egyetem kapja, és az Unióból való lehívása se lesz egyszerű.

Elmondta azt is, hogy nagyon szoros együttműködés van közte és az ITM között. Az egyetemekre Palkovics miniszteri biztosa kísérte, nagyon jól kiegészítik egymást. Palkovics egy technokratikusabb megközelítést alkalmaz, Stumpf sokkal inkább próbálja a politikai, helyi társadalmi körülményeket mérlegelni akkor, amikor különböző döntési javaslatokat tesz.

A Színművészeti ügye valóban felborzolta a kedélyeket, de mellette volt 8 másik egyetem, amelynek átalakításáról a közvélemény egyáltalán nem vett tudomást, pedig lényegesen több hallgatót érintett.

A színművészetisek ügye politikai kérdés volt, egy seb ezen az átalakuláson, amit jó lenne kezelni. Nem sót kell szórni a nyílt sebbe, hanem koncentrálni a jövőre- mondta Stumpf István.

Arra a kérdésre, hogy másképp csinálta volna, azt mondta, hogy nem tudja, de ő nem egy konfrontatív típus.

Azért dolgozik, hogy a pártpolitikát ki tudják vezetni az egyetemi modellváltásból.

Felmerült, hogy akkor mit keresnek gyakorló politikusok az egyes egyetemek kuratóriumában - erre Stumpf úgy reagált, hogy az adott személyeknek nagyon erős elkötelezettségük van az adott város, az adott egyetem iránt. Ebben nem lát súlyos problémát, mert mellettük professzorok, üzletemberek is helyet foglalnak.

A kuratórium megkap minden fenntartói és tulajdonosi jogot 2022 januárja után, és ő maga dönt a saját összetételéről, vagyis újraválaszthatja saját magát- Stumpf közölte, hogy ezt problémásnak érezte, most dolgoznak egy törvényen, ami megpróbálja a vagyonellenőr szerepét erősíteni.

Akkora felelősséget ruháztak rá ezekre az emberekre, hogy kell valami stabilitás, nem jó, ha rángatják őket- mondta Stumpf.

Orbán Viktor megszokta tőle, hogy mond kritikát, de tudja azt is, hogy az egész életpályája az egyetemek körül forgott, valószínűleg ezért bízta meg a feladattal.

Vita az egyetemi modellváltásokról

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink