Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-19 12:10:00

Novák Katalin: Én is tudom, mennyit árthat a női önbecsülésnek, amikor az embernek évekig nincs önálló keresete

A családokért felelős tárca nélküli miniszter összefoglalta, milyen támogatásokra számíhatnak a családok, hogy mi a helyzet az egyszülős örökbefogadással, és azt is hangúlyozta, hogy szigorítanák a tartásdíjjal kapcsolatban.

Novák Katalin az Indexnek adott interjújában ismét rögzítette, hogy július 1-jétől emelik a csecsemőgondozási díjat: így a szülés utáni első fél évben sokkal több jut az anyáknak, mint eddig. Novák hangsúlyozta, hogy a korábbi keresetüknél is többet visznek majd haza támogatásként.

"Én is tudom, mennyit árthat a női önbecsülésnek, amikor az embernek évekig nincs önálló keresete, és milyen több év kihagyás után visszatérni a munka világába. Egyébként személy szerint nem hiszek abban, amikor ex cathedra kijelentjük, hogy csak az a jó anya, aki három évig otthon marad a gyerekével. ahogy az ellenkezőjében sem" - magyarázta Novák, és hozzátette, hogy igyekeznek meghagyni a döntés szabadságát, viszont a rendszerük inkább arra ösztönzi az anyákat, hogy menjenek vissza dolgozni. 

A meleg párok örökbefogadásáról szintén szó esett, hogy a kormány továbbra sem tervezi a szivárványcsaládok örökbefogadását. Novák egy 2009-es, élettársi törvényre hivatkozott, ami kimondja, hogy homoszexuálisok Magyarországon nem fogadhatnak örökbe. Novák Katalin megfogalmazása alapján vannak, akik a jogi kiskapukat használták arra, hogy kijátsszák a törvényt, ők meg arra koncentrálnak, hogy betartassák a szabályokat. "Rögzítsük: itt nem arról van szó, hogy ki kit szerethet, hogyan élhet, kihez vonzódhat, hanem arról, hogy azokról a teljesen kiszolgáltatott gyerekekről, akikről lemondtak a vér szerinti szüleik, hogyan gondoskodik az állam. Ez nagy felelősség. Ki merem jelenteni, hogy a homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése pillanatnyilag nem szerepel a magyar emberek első száz problémája között, és mi eszerint állunk a kérdéshez" - nyilatkozta a tárca nélküli miniszter. Arra törekednek, hogy elsősorban házaspárok tudjanak örökbe fogadni, ha pedig egy gyerek nem talál családra, jöhetnek az egyedülállók, "olyanok, akik valóban egyedül élnek, nem trükköznek".

"Ha egy gyermek érdeke, hogy őt egyedülálló szülő fogadhassa örökbe, már most megígérhetem, hogy ez nem rajtam fog múlni. A gyerekeket a mindenkori legjobb helyre, legnagyobb biztonságba szeretnénk juttatni, nekem pedig meggyőződésem, hogy egy egyedülálló szülő is csodálatos szülője lehet egy gyermeknek."

Az interjúban szóba került a tartásdíj kérdése is, hogy Novák tisztában van azzal, hogy valós problémáról van szó, éppen ezért Varga Judittal közösen dolgoznak azon, hogy nyújthatnának segítséget az egyedülálló szülöknek, akikhez nem jut el a gyereket megillető tartásdíj. 

"Épp átnézzük a szabályozást, és igyekszünk szigorítani, mert az nem fordulhat elő, hogy valakinek a valóságban nagyobb a jövedelme, mint ami alapján a gyermekei tartásdíjfizetési kötelezettségét megállapítják, vagy valaki egyszerűen nem fizet" - mondta Novák Katalin. 

Végül pedig Novák reagált a tavaly decemberi Mennyire lehet sikeres egy nő? című videója után kitört botrányra. A politikus szerint volt benne egy félreérthető mondat, amit végül tudatosan magyaráztak félre. "Természetesen továbbra is ezért dolgozom, azt pedig bízzuk a nőkre, hogy akarnak-e versenyezni, s ha igen, mikor és kivel. Azt javaslom, ne keltsünk feszültséget ott, ahol magától is lenne, ott pedig pláne ne, ahol egyébként nem is lenne" - zárta a gondolatait a témával kapcsolatban. 

Otthonfelújítási támogatás van, de kivitelező alig

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink