Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-18 13:20:00

Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen, a kormány nem hajtotta végre az EB ítéletét

Az Európai Bizottság először felszólító levelet küld a kormánynak, hogy hajtsa végre a 2020. június 18-án kelt ítéletet.

Kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság, amiért az Orbán-kormány nem hajtotta végre az Európai Bíróság civil törvényről szóló döntését – írta meg az EUrológus. Az EB először felszólító levelet küld a kormánynak, hogy hajtsa végre a 2020. június 18-án kelt ítéletet.

A korábbi ítélet szerint a civil szervezetekről szóló magyar törvény EU-s jogot sért, azzal ugyanis, hogy Magyarország nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezetek egyes kategóriái tekintetében, és szankciókat helyezett kilátásba az e kötelezettségeknek eleget nem tévő szervezetekkel szemben, a szóban forgó szervezeteket és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyeket hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be.

A törvényt – mely nyilvántartásba vételi, bejelentési és átláthatósági kötelezettségeket vezetett be az 500 ezer forintot meghaladó külföldi támogatásban részesülő civil szervezetek egyes kategóriai tekintetében, amennyiben az éves támogatási összeg meghaladja a 7,2 millió forintot – 2017-ben fogadta el a fideszes parlamenti többség.

A jogszabály értelmében a szervezeteknek fel kell tüntetni az adományozó nevét és a pontos összeget, amit később egy nyilvános portálon tesznek közzé. Ezen felül minden kiadványukon és a honlapjukon is jelezniük kell, hogy „külföldről támogatott szervezet”-nek minősülnek. A törvény pedig szankciók alkalmazásának lehetőségéről is rendelkezik az említett kötelezettségeknek eleget nem tevő szervezetekkel szemben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink