Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-18 16:15:00

Főpolgármester-helyettes: Novemberre fizetésképtelenné válhat Budapest

Pontosan 80 milliárd forint maradvány áll Budapest rendelkezésére, és pont ennyit fel is kellene használni idén a város finanszírozására. Ha többletkiadás jelentkezik bármi miatt, a főváros csődbe mehet - jelentette be online sajtótájékoztatón Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

Ezért kérte a főváros a kormányt, hogy kompenzálja a járvány alatt bevezetett iparűzésiadó-kedvezmények miatti kiesést, valamint ezért indította el Budapest vezetése a kampányt, amiben arra kérik a vállalkozásokat, hogy aki teheti, fizesse be jószántából az iparűzési adót, ezzel támogatva a fővárost a válságban - írta meg a Telex.

Orbán Viktor decemberben jelentette be, hogy a kormány második gazdaságvédelmi akcióterve többek között abból állna, hogy az önkormányzatok bevételéül szolgáló  iparűzési adó bizonyos hányadát – a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók adójának a felét – a koronavírus elleni védekezésre csoportosítanák át.

A döntés ellen azonnal hevesen tiltakoztak a városok vezetői.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint most Budapest vezetésének ugyanis közel négyszer annyi önkormányzati adót kell fizetnie, mint Tarlós idejében – és mindezt a pusztító válság idején.

Bár az Európai Bizottság (EB) február elején jóváhagyta a kis- és középvállalkozások által fizetendő helyi iparűzési adó csökkentését célzó magyar programot, az adómegvonás Budapestet nehéz helyzetbe hozta. Kiss Ambrus szerint ha az elvonásokkal a kormány tönkreteszi azt a városi közszolgáltatási szövetet – ilyen például a tömegközlekedés vagy az úthálózat karbantartása -, ami nélkül nincs kilábalás, akkor a csőd esetén neki kell vállalnia ezért a felelősséget is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink