Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-18 09:03:00

Egyre durvább Kósa Lajos és a csengeri örökösnő sztorija - négyszer tárgyaltak együtt Svájcban

A HVG birtokába jutott nyomozati anyagok szerint az egyik legnagyobb svájci bankba és egy privát bank zürichi fiókjába is ellátogattak.

Négyszer is találkozott Svájcban Kósa Lajos azzal a csengeri örökösnővel, akiről azt hitte, hogy mesés örökség birtokosa – írta meg a HVG.

A portál birtokába jutott nyomozati anyagok szerint mielőtt Kósa Lajos és P. Mária útnak indult volna a zürichibe, felkerestek egy svájci ügyvédet, hogy a politikus ügyvédi meghatalmazást kapjon, ami alapján rendelkezni tud a csengeri nő állítólagos svájci bankszámlája felett. Mindezt maga Kósa Lajos mesélte el a rendőröknek, akik a politikust tanúként hallgatták meg a nő ellen indított büntetőeljárásban.

A dokumentum szerint a fideszes politikus azt vallotta: a svájci ügyvéd felvilágosította őket arról, hogy ő nem adhat olyan felhatalmazást Kósának, amivel a számla felett rendelkezni tudna, ezt csak a pénzintézetnél tudják elintézni. A HVG szerint azonban az ügyvéd elkészíthetett valamiféle okiratot, ugyanis Kósa a vallomásában azt mondta: „Mária ragaszkodott az okirat elkészítéséhez”.

A szóban forgó bank, ahol a csengeri örökösnőnek állítólag számlája volt, az egyik legnagyobb svájci bank: az UBS. Kósa és P. Mária az ügyvédi találkozó után, még aznap felkereste az UBS-t a Paradeplatz-on. A bankban Robert B. fogadta őket, aki a politikus állítása szerint anyanyelvi szinten beszélt magyarul, és P. Máriával tárgyalt. Kósa azt mondta: próbálta megtudni Robert B.-től, milyen kapcsolat van a nő és a bank között, de erről a bankár banktitokra hivatkozva nem akart elárulni semmit. A HVG szerint Kósa ennek ellenére vallomásával az állította, hogy Robert B. úgy tárgyalt a nővel, “mint régi ügyfelével”.

Ugyanezen a napon a politikus és P. Mária a Safra Sarasin nevű privát bank zürichi fiókjába is elment, ahol egy Olga S. nevű nővel találkoztak. Olga S. és a csengeri örökösnő számlanyitásról és befektetésekről tárgyaltak, de hogy pontosan milyen befektetésekről, azt Kósa nem részletezte. Azt azonban elárulta: Robert B.-hez hasonlóan Olga S. is folyékonyan beszélt magyarul és “exkluzív környezetben fogadta őket”.

A politikus a fent említett tárgyalásokról azt mondta: azt „a meggyőződést alakították ki benne”, hogy „örökség nincs, Mária ezzel kapcsolatos állításai hamisak és ezek után a minimálisnál is kevesebbre korlátozta a vele való kapcsolatát”. 

Vallomása szerint hat év leforgása alatt összesen négyszer találkozott Svájcban P. Máriával.

A svájci útról egyébként a csengeri örökösnő is tett vallomást. A HVG birtokába került jegyzőkönyv szerint legutóbb február 2-án, a Mátészalkai Járásbíróságon beszélt arról, hogy azért mentek a zürichi UBS bankba, mert ott Kósa meghatalmazást adott le azzal kapcsolatban, hogy „ha a hagyatékomhoz jutok, ő ebből Magyarországon mennyit fog befektetni”. P. Mária állítása szerint erről felvétel is készült.

A bíróságon – ahol indítványozta azt is, hogy idézzék be tanúnak a Safra Sarasin bank zürichi igazgatóját, Olga S.-t, ahogy az UBS részéről Robert B.-t is – a nő azt mondta: Kósa „elég sok ajándékot és befektetéseket elfogadott, semmit nem utasított vissza”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink