Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-16 14:25:00

Szél Bernadett szerint megbukott az iskolaérettség megállapításának új rendszere

A független országgyűlési képviselő szerint a rendszer teljes újragondolására van szükség.

Szél Bernadett szerint megbukott az iskolaérettség megállapításának új rendszere, amit 2019-ben „kapkodva, szakmai előkészítés és az érintettekkel való egyeztetés nélkül” vezetett be a kormány.

A hétfői jelentésében az ombudsman is megerősítette, hogy a beiskolázás új rendszere „ezer sebből vérzik, és több ponton sérti a szülők és gyermekek jogait”: egy év alatt egyharmadára csökkent a felmentési kérelmek száma – teszi hozzá Szél Bernadett, aki szerint az új szabályozás miatt a „magukra hagyott szülők nagy része nem tudott élni az iskolahalasztás kérelmezésének lehetőségével, holott az indokolt lett volna”.

A független országgyűlési képviselő a törvény „utólagos javítgatása” helyett annak átfogó felülvizsgálatát látja szükségesnek, valamint egy olyan rendszer létrehozását, ami „valóban a gyermekek érdekeit szolgálja és az óvodapedagógusok bevonására épít”.

„Kisebb korrekciók helyett a rendszer teljes újragondolására van szükség: a szakmai civil szervezetekkel és az érintettekkel közösen kidolgozott szabályokra, a gyermekek érdekeit szem előtt tartó óvoda-iskola átmenetre. A gyakorlat ugyanis bebizonyította, hogy a központosított, bürokratikus rendszer nem a gyermekek érdekeit szolgálja, miközben felesleges terhet rak a pedagógiai szakszolgálatokra. Egy új, értelmes szabályozásra van szükség, ami a szülő és a gyermeket legjobban ismerő óvoda együttműködésén alapul” – zárja bejegyzését Szél Bernadett.

Adják vissza a döntést az óvodáknak! Az ombudsman friss jelentése is bizonyítja: megbukott az iskolaérettség...

Posted by Szél Bernadett on Tuesday, 16 February 2021

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink