Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-15 11:50:00

Orbán: fokozatos és felelősségteljes lesz a korlátozások feloldása

A járványadatok növekedést mutatnak. Amint lesz elég vakcina, hozzákezdenek a korlátozások fokozatos és felelősségteljes feloldásához - mondta Orbán Viktor a parlament első ülésnapján. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a kormány a járványügyi szakemberek véleménye és a nemzeti konzultáció eredményének a figyelembevételével vállalja a döntés felelősségét.

Orbán: fokozatos és felelősségteljes lesz a korlátozások feloldása

Azért kért szót, hogy az alkotmányos szokások szerint tájékoztatást adjon az Országgyűlésnek az elmúlt időszakról, különösen, hogy a baloldal is felhatalmazást adott a kormánynak a járványügyi kezeléshez, 90 százalékban megszavazták ezt - mondta Orbán Viktor napirend előtt a parlament első tavaszi ülésnapján.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy november 11-én korlátozó intézkedéseket vezettek be. “Nagy a kísértés így elhúzódó járvány idején, hogy a politikai döntéshozók, a népképviselők járványügyi szakembernek képzeljék magukat. Némi jártasságra mi is szert teszünk, de ez nem azonos a járványügyi szakemberek tudásával” - fogalmazott. Mindamellett a döntés felelősségét nem kívánjuk áthárítani, a védekezés megszervezése és irányítása továbbra is kormányzati feladat. De mindig ragaszkodunk ahhoz,hogy a járványügyi szakemberek véleménye a lehető legnagyobb súllyal esnek latba - jelentette ki, hozzátéve, hogy a fertőzésszámok Magyarországon is növekedést mutatnak.

A magyar emberek a nemzeti konzultáció során egyértelművé tették, hogy a védekezés idején is működnie kell az országnak, ezért tartották nyitva a munkahelyeket és általános iskolákat is. A járvány megfékezéséhez szükség volt kijárási tilalomra, a szórakozóhelyek, fürdők, éttermek, koncertek bezárására, a sportesemények látogatásának megtiltására - emlékeztetett a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta: “a válságkezelésünk következetes, mi lényegében november óta nem változtattunk a korábbi intézkedéseken. Úgy hiszem, ezért sikerült a járványt keretek közé szorítani@. Akik más utat járnak és a védelmi intézkedések folyamatos változtatásában hittek Nyugat-Európában, akik karácsonykor újranyitottak, azoknál hatalmas erővel éledt fel a harmadik hullám – mondta.

Arról is beszélt, hogy a járványgörbe tíz napja nem csökkent, a lefelé tartó szakasz megtorpant, a szakemberek szerint a ragályosabb vírusmutáció miatt újabb felnövekvő tendencia jöhet. Szükség van az eddigi szabályok szigorú és következetes betartására is - jelentette ki.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar társadalomban zajlik a vita az újranyitásról. Vannak, akik már ma nyitást szeretnének. „Mi ennél többet akarunk, nemcsak a zárva táblát szeretnénk újrafordítani, hanem a gazdaságot és a polgári társadalmi életet szeretnénk újrafordítani, hogy erősebben jöjjön ki ez a járványból” - jelentette ki.

“Vakcina nélkül a vírust nem tudjuk megállítani, mert az újabb hullámokban mindig visszatér. Ezért az a legfontosabb feladat, ami hazánk előtt áll, hogy megpróbáljunk minél több vakcinát szerezni, nemcsak azt, amit Brüsszelből ígérnek, hanem gyorsan” – mondta Orbán Viktor hozzátéve, olyan, ami biztonságos és olyat, amiből a világon már lehálább egymillió embert beoltottak.A miniszterelnök azt mondta, azt nem engedhetjük meg magunkat, hogy amivel a vajdasági magyarokat beoltottak, az ne legyen elérhető Magyarországon. Ezért vásároltunk orosz és kínai vakcinát – tette hozzá. Az orosz vakcinából egymillió ember beoltására elegendőt vásárolunk, a kínaiból pedig két és fél millió ember beoltására. Ez azt jelenti, hogy, hogy Magyarországon már öt biztonságos vakcina rendelkezik engedéllyel, amivel a tömeges beoltást meg lehet oldani.

Azt már elértük, hogy mi, magyarok május végéig 3,5 millió emberrel több embert tudunk beoltani, mint hasonló méretű európai uniós ország – jelentette ki Orbán Viktor, mire a kormánypárti padsorokból nagy tapsot kapott.

Reális esélyünk van arra, hogy április végére a kétmillió főt is meghaladhatja a beoltottak száma, azaz minden 60 fölötti regisztrált megkaphatja az oltást. Magyarországnak minden oltóanyagra szüksége van, mert az oltás menti meg az életet, minden nap számít és a szó szoros értelmében igaz, hogy aki időt nyer, az sok száz, sok ezer életet nyer – jelentette ki hozzátéve, ezért nem szabad a vakcinából politikai kérdést csinálni.

Nem a vakcina területén kell bizonygatni az amerikaiak és a Brüsszel iránti elkötelezettséget – fogalmazott.
A kormányról azt mondta, hogy a járványügyi szakemberek véleménye mellett figyelnek az emberek véleményére is. Csak olyan korlátozásokat van értelme bevezetni, amit a többség elfogad és ennek szereznek érvényt - emlékeztetett a nyári konzultációra.

A járványnak még nincs vége, az oltási program elindításával azonban új szakasz kezdődött – jelentette ki. Vannak, akik szerint az oltásokkal elkezdődhet a korlátozások feloldása, mások óvatosságra intenek. Most az újraindítás kérdéseiről indítanak konzultációt. Hét fontos kérdésben kérik ki az emberek véleményét - mondta, hozzátéve: még nem késő az oltásra feliratkozni.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság európai egyik legstabilabb és gyorsan növekedő gazdasága volt, rekord magas foglalkoztatottsággal, növekvő jövedelmekkel, csökkenő szegénységgel óriási befektetésvonzó képességgel. Ennél is fontosabbnak nevezte az ehhez párosuló önbizalmat. 2020-ben a járvány nagyot ütött a gazdaságon, de az ütés nem rendítette meg, de megállította a magyar gazdaságot. Az EU becslése, a növekedés 5,2 százalékos lesz. A miniszterelnök a kormány felfogásáról azt mondta: „ha munka van, minden van” – ismételte meg ezúttal is. Ezúttal is fölsorolta a hitelmoratóriumot, a bértámogatásokat, a bérek felének átvállalását az éttermeknél, a turizmusban, de megemlítette azt is, hogy felére csökkentették az iparűzési adót. 80 milliárd Ft-ból 250 ezer munkahelyet sikerült megvédeni. Ez a 4,5 millió foglalkoztatottnak az 5 százaléka – mondta a miniszterelnök. 280 ezer munkahely megtartását és létrehozását segítették így elő – tette hozzá. Az olcsó hitelekkel közel 40 ezer vállalkozásnak segítettek. 1400 vállalkozás közel 1700 milliárd forintos magánvállalkozást valósít meg – sorolta.

Orbán Viktor ismét úgy összegzett, hogy a gazdaságvédelmi intézkedések eredményesnek bizonyultak s bár sokfajta statisztika és szám létezik, kijelenthető, hogy tavaly decemberben Magyarországon ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt, a foglalkoztatottak száma elérte a 4,5 milliót. A munkanélküliek aránya 4,3 százalék, valamivel magasabb, mint a járvány előtt volt, de ez a harmadik legjobb adat az egész EU-ban, hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor azt mondta, hogy amint lesz elég vakcina, hozzákezdenek a korlátozások fokozatos és felelősségteljes enyhítéséhez. Akciótervet indítunk új gazdaságfejlesztési intézkedésekkel – tette hozzá. Ezeket összefoglalóan gazdasági-újraindítási akciótervnek nevezi. Kitartunk a segély helyett munka elve mellett. Az elmúlt tíz évben is ez volt a siker záloga – jelentette ki.

Orbán Viktor ezúttal is felsorolta, hogy 5 százalékra csökkent a lakásépítés áfája, bértámogatást nyújtanak a bajba jutott vállalkozásoknak, kitért az orvosi béremelésre, a 13. havi nyugdíj négyhullámos építésére és a 25 év alatti fiatalok SZJA-mentességére is. De azt is megemlítette, hogy 10 millió forintos hitelt adnak a legkisebb magyar vállalkozásoknak.

Ezentúl sok ezer milliárdos beruházás-támogatást is biztosítanak majd, melyet az EU-val közösen finanszíroznak. Az akcióterv ezen részének a legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz, 1500-2000 milliárdot fektetnek be a hazai egyetemekbe.

Orbán Viktor külön beszélt arról, hogy pénteken megkezdték a 13. havi nyugdíj első részének az utalását. Mint mondta, ez jól mutatja, hogy más a rendező elv és a logika, a mi válságkezelésünk nemzeti jellegű, nem a magyar emberekkel fizettetjük meg a válság árát, mint 2010 előtt – jelentette ki hozzátéve, hogy akkor a válságok árát főként a nyugdíjasokkal fizettették ki. A legnagyobb válság idején is garantáljuk a nyugdíjak értékállóságát. Ez 2010-ben is így volt. Később azt is vállaltuk, hogy amit a baloldal elvett, azt lépésről lépésre visszaadjuk. Magyarország egy erős ország, ezért állta jól a sarat a vírusjárvány idején. Meg is nyerte a csatákat Brüsszelben a saját érdekei mellett. De erős ország a mi hazánk azért is, mert meg tudja becsülni azokat, akik egy életen át ledolgoztak és jobbá tették családjuk és az ország életét. Ezt az áldozatvállalást kötelességünk elismerni.

Ilyet Magyarországon még soha senki nem csinált – mondta a 25 év alatti fiatalok adómentességéről. Most is elismételte, fontosnak tartja, hogy minden fiatal a saját lábára tudjon állni, hogy elkezdje a saját életét. E sorban említette a babaváró hitelt, a CSOK-ot és a gyerekvállalás után járó adókedvezményt. Végezetül azt mondta: három nagy ügyön fognak dolgozni. Végigviszik a tömeges oltási akciót, a konzultáció után pedig fokozatosan kellő óvatosság mellett kivezetik a korlátozásokat és újraindítják a gazdaságot az újraindítási akcióterv pontjait megvalósítva. Azt remélem, hogy Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint a járvány előtt. Kérte a képviselőket, hogy pártállásra való tekintet nélkül támogassák a kormány gazdaság-újraindítási akciótervét - mondta végül Orbán Viktor. 

Ajánlom

További belföldi híreink