Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-13 14:02:00

Milyen lesz a képzés mostantól az SZFE-n?

Egy hónapja derült ki, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése bezárja és eladja az egyetem Vas utcai épületét. A múlt héten leszedték az Ódry Színpad-feliratot az épület homlokzatáról. A Heti Napló riportja.

Miután a modellváltás és az egyetemi autonómia felszámolása után több tanár is felmondott, például Fullajtár Andrea, Szász János, Ascher Tamás, Enyedi Ildikó, kiderült, hogy kik indíthatnak osztályt a 2021-22-es tanévben. A színházrendező osztályt Vidnyánszky Attila fogja vezetni, a prózai színész osztály vezetője Szarvas József lesz. A Hír TV egyik műsorvezetője, Velkovics Vilmos is bekerült az oktatók közé, de az SZFE-n fog tanítani Medveczky Balázs, az MTVA korábbi vezérigazgatója, vagy Baska Barbara is, aki a miniszterelnök Facebook-oldalán megjelenő videóiért volt felelős, és Banner Géza is, aki a Duna TV műsorvezető-szerkesztője.

Az egyetem új vezetése a múlt héten azt is bejelentette, hogy a Vas utcai kollégium állapotát látva úgy döntöttek: a bentlakásos hallgatóknak is méltóbb körülményeket teremtenek, így a XI. kerületbe költöznek át a kollégisták.

A Heti Napló riportjában megszólalt Szarka Gábor, az SZFE kancellárja, akivel stábuk a volt Duna TV székházának a nagystúdiójában találkozott, ami most már a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének lett az egyik oktatási helyszíne.

A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének vezetője Sára Balázs, aki az alapképzésen részt vevő operatőrhallgatók osztályfőnöke lesz, ő jelenleg az MTVA operatőre.

Az új vezetés a szakma által elismert és megbecsült tanárokat is szerzett, mint például Magyarország egyik legtehetségesebb, Oscar-jelölt operatőrét, Koltai Lajost, aki a filmrendező mesterképző vezető lesz az egyetemen. De Szarvas József is igent mondott, aki szerint Vidnyánszkyban nem az ellenséget kellene látni, hanem a lehetőséget, az SZFE leendő tanára Koltaihoz hasonlóan csak tanítani szeretne, nem érdekli az egyetemi autonómia miatti küzdelem.

Ascher Tamás Koltai vállalásáról azt írta, idézem: „ha Koltai most rászánja az időt, hallgatóinak hasznára lesz. Ha zárójelbe teszem vállalásának antiszolidáris, morálisan tarthatatlan voltát, amivel talán elszámol legbelül, ha egyszer majd kicsit kevésbé szereti magát." Majd Koltai Lajos a Mandinernek adott interjújában azt mondta: „jól esett, hogy arra kérnek föl, amihez értek. Engem egy feladattal kerestek meg, egyéb dolgokkal, belső konfliktusokkal egyáltalán nem foglalkozom, nem is tudom, egyáltalán hol tart a helyzet, hogy ki maradt, és ki ment el."

A diákok eddig sem a körülmények javítása ellen tiltakoztak, sőt az előző vezetés is elmondta, és évek óta szerepelt a tervekben, hogy javítani és fejleszteni kell, csakhogy eddig nem kaptak rá pénzt. A diákok korábban is és most is az autonómia felszámolása miatt tiltakoznak, így azon nem változtat, hogy kik az új tanárok, vagy épp milyenek az új épületek.

Kérdés, hogy a modellváltás milyen hatással lesz majd a felvételire. Eddig hatalmas túljelentkezés volt, nem volt ritka, hogy a színházi rendezői szakra harmincszoros, a színész szakra pedig hatvanszoros túljelentkezés volt. 12-13 helyre 6-700-an is jelentkeznek évente.

Részletek a Heti Napló riportjában.​

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink