Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-12 05:21:00

Ma érkezik a 13. havi nyugdíj első részlete, óriási a különbség a legkisebb és a legnagyobb egyheti ellátás között

Két és félmillió ember várja a 13. havi nyugdíj első részletét, ami ma érkezik meg. A legkisebb és legnagyobb egyheti ellátás között hetvenszeres a különbség. A DK szerint ez csak egy sebtapasz, miközben a kormány úgy véli: válságkezelésük más, mint a korábbi, baloldali vezetésé. Közben a szakértő azt mondta: fontos elem a 13. havi nyugdíj, de vannak méltányosabb elosztási módszerek is.

Pénteken megérkezik a 13. havi nyugdíj első részlete. Jövőre kétheti, utána háromheti, majd teljes havi ellátást kap az a 2,5 millió ember, aki nyugdíjasok, vagy nyugdíjszerű ellátást kap. A kancelláriaminiszter szerint ez is mutatja, hogy a jobboldali válságkezelés eltér elődjétől. „Ők akkor elvettek egyhavi nyugdíjat, elvették, mi pedig úgy gondoljuk, hogy egy válság is lehetőség arra, hogy visszaadjuk” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Ezzel szemben a DK úgy véli: a 13. havi juttatás is csak egy sebtapasz, ami a járvány alatt dráguló élelmiszerárakat sem fedezi. Varju László szerint korábban kellett volna azonnali 50 ezer forintos juttatást adni a nyugdíjasoknak, ahogy a DK is javasolta. Akkor kellett volna 50 ezer forintos azonnali juttatást adni a nyugdíjasoknak, ahogy a Dk javasolta. „Ezt nem pótolja a 13. havin nyugdíjnak hazudott, egyébként egyheti juttatás sem” – vélekedett a DK alelnöke.

A kabinet szerint 2021-ban 150 600 forintos az átlagnyugdíj. Esetükben a 3 százalékos nyugdíjemelés havi 4520, míg a 37 650 forintos 13. havi nyugdíj havi 3140 forintot jelent. Az átlagnyugdíj a kétféle emelés hatására így havi 158 260 forintra emelkedik.

Az ellátásokhoz hasonlóan a 13. havi nyugdíjban is hatalmas a szóródás. Ez utóbbi 7 és 500 ezer forint között mozoghat. A Nyugdíjas Parlament elnöke ehelyett egységesen folyósított volna harmincezer forintot. Karácsony Mihály hozzátette: a kisnyugdíjasok kiadásait sem fedezi a mostani egyheti ellátás. Véleménye szerint – mint azt híradónknak kifejtette – a jelenlegi helyzet ráadásul plusz kiadásokkal is jár.

A nyugdíjszakértő szerint fontos elem az egyheti juttatás: egész évre vonatkoztatva az kétszázalékos emeléssel ér fel.

Farkas András szerint egyébként egy finomabb német vagy osztrák mintára kiépített szabályozás segíthetne enyhíteni a nyugdíjas társadalom széthúzásán. „Úgy ugyanis, akinek nagyon kicsi a nyugdíja, az arányaiban akár többet is kaphatna” – magyarázta híradónknak.

A magyar kormány összesen 90 milliárd forintot fordít az idei büdzséből a 13. havi nyugdíj első részletének kifizetésére.

Pénteken érkezik a 13. havi nyugdíj első részlete

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink