Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-10 17:50:00

Mindig nagy volt a túljelentkezés, most az 50-es évek óta először ismét hallgatókat toboroz az SZFE

Reklámkampányban toboroz felvételizőket a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az ATV Híradójának megkeresésére azt írták, ugyanúgy járnak el, mint más egyetemek. Az egyik tanár szerint az elmúlt évtizedekben azért nem hirdették a szakokat, mert óriási volt a túljelentkezés.

"Egy zseniális hivatás a miénk, amit csak nyitottan, kitárt szívvel és odafigyeléssel, ugyanakkor kellő szigorral érdemes csinálni" - Szarvas József így reklámozza a Színművészetit, Koltai Lajos pedig az új helyszínnek örül, és állítja, elindulhat egy új korszak a filmes képzésben, Sára Balázs pedig azt mondja: "tárt karokkal fogadunk mindenkit".

A reklámmal több felületen is lehet találkozni az interneten. KHíradónk kérdésére, hogy miért hirdetnek, az egyetem vezetése azt írta: más magyarországi egyetemekhez hasonlóan a Színház- és Filmművészeti Egyetem is reklámozza magát a felvételi időszakban.

"Mi korábban azért nem tettük meg, mert nagyon nagy túljelentkezés volt mindig. Nem volt erre szükség. Az 50-es években, amiről nekem tudomásom van, akkor volt utoljára ilyen hirdetés" - ezt már Bagossy László, az SZFE egyik tanára mondta híradónknak. Bagossy elmondta, hogy akkor ideológiai alapon "paraszti külsejű" karaktereket kerestek.

A túljelentkezésről Ascher Tamás, az egyetem korábbi rektora 2012-ben is beszélt. Akkor azt mondta: "a túljelentkezés átlagosan a 30-szorosa a felvehetőknek, de egyes szakokon 70-szeres túljeletkezés van."

A fővárosi Vörösmarty Mihály Gimnázium dráma tagozata szinte előkészítőnek is tekinthető, sokan onnan egyenesen a Színművészetire mennek. Híradónk stábja Skype-on beszélt az egyik végzős diákkal, akinek mostanáig szintén ez volt az álma.

"Nagyon sokat gondolkodtam rajta, nagyon sok pro és kontrát felsorakoztattam mellette, én végül úgy döntöttem, hogy nem fogom megpróbálni, mert nem érzem azt, hogy biztonságban lennék" - fogalmazott Bolla Gábor. Szerinte a modellváltás utáni első színészosztály tagjainak biztos helyük lesz az egyetem után, ő ebben mégsem akarna részt venni. Helyette most történelemre, jogra, illetve a Marosvásárhelyi Színművészetire felvételizik.

"Ott nem február 15. jelentkezési határidő, azt hiszem június vagy július, de most azon is gondolkodok, pedig nem szeretnék itthonról elmenni" - tette hozzá.

Azt, hogy a modellváltáson átesett Színművészetire a jelenlegi tanulók közül hányan mennek vissza, még nem lehet tudni.

"A passziváltatási határidőnél fog eldőlni, hogy tényleg hányan passziváltatnak, hányan iratkoznak ki, és hányan lesznek aktívak ebben a félévben" - mondja Gálosi Dóra hallgató.

Ennek a végső határideje elvileg március 14-e.

Még nem lehet tudni, hogy hány diák hagyja ott a Színművészetit

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink