Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-08 05:10:00

Így próbál utánajárni a kifizetetlen táppénzek ügyének a Pedagógusok Szakszervezete

Közérdekű adatigényléssel próbál utánajárni a kifizetetlen táppénzek ügyének a Pedagógusok Szakszervezete. Állításuk szerint ugyanis a koronavíruson átesett tanárok többsége még mindig nem kapta meg a 100 százalékos táppénzt. A minisztérium szerint azonban csak olyan problémás esetekben nem fizettek, ahol az érintett pedagógus nem is nyújtott be kérelmet. A tárca azt is közölte, hogy a hátrányos helyzetű településen dolgozó pedagógusok két részletben kapják meg a tavaly augusztusban ígért bruttó 500 ezer Ft-os pluszjuttatást.

"Elismerve és nagyra becsülve ezt a munkát, a kormány úgy döntött..." - Kásler Miklós augusztusban jelentette be, hogy 400 hátrányos helyzetű településen közel 10 500 pedagógus bruttó 500 ezer Ft-os juttatást kap, honorálva ezzel a digitális munkarend során elvégzett többletmunkát.

"Ez a bejelentés ez valójában nem erről szól, ez egy európai uniós program, egy uniós pályázathoz kötött összeg, ami az iskolai lemorzsolódásról szól, a korai iskolaelhagyásról szól, és ennek nagyon komoly adminisztrációja van." - nyilatkozta Ravasz Ágnes, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja.

A szaktárca híradónkkal közölte: decemberben 10.000 pedagógus kapta meg elvégzett feladataiért a díjazás időarányos részét. Ez 300 ezer Ft-ot jelentett. A fennmaradó 200 ezer Ft-ot az érintettek februárban kapják meg.

Noha Kásler Miklós korábban arról is beszélt, ha a pedagógus igazoltan a munkahelyén kapja meg a fertőzést, 100 %-os táppénzt kap, a Pedagógusok Szakszervezetének felmérése szerint a covidos tanárok csupán egy ötöde - egy hatoda kapta meg ezt az összeget: "Kilenc lépésen kell keresztül vergődni a kollégáknak, hogy megkapja a 100 százalékos táppénzt."

Mindkét szakszervezet azt mondta: a rendszer bonyolult, ami sok tanár kedvét elveszi.

"Ami a táppénz ügyet illeti az valóban bonyolultabb és azért indokolt egyszerűsíteni." - Gulyás Gergely korábban azt mondta: a többség két részletben – először a 60, utána a 40 %-ot – kapja meg, de hogy ez a jövőben egyben és gyorsabban történjen a kormány kezdeményezi a szükséges módosításokat.

Totyik Tamás szerint azonban az ügyben semmilyen előrelépés nem történt. A szakszervezet közben közérdekű adatigényléssel fordult az illetékes szervekhez, hogy megtudja: mennyi pedagógus betegedett meg és hányan kapták meg a 100 %-os táppénzt. De azok a kérdés bonyolultsága miatt halasztást kértek.

"A nagy kérdés az, hogy ködösíteni akarnak, és az időt akarják húzni vagy a kiépített információs rendszer annyira gyenge, hogy ez valóban komoly feladatot igényel az alkalmazottaktól. De akkor az a kérdésem miért kellett több 10 milliárd forintot a közoktatási információs rendszerbe beleölni, ha ilyen egyszerű kérdésre nem tudnak pillanatok alatt válaszolni?!" - fejtette ki Totyik.

A szaktárca emlékezettet: a pedagógusok mindegyike megkapja a 100 %-os táppénzt, aki igazoltan a munkahelyén fertőződött meg, ha az erre vonatkozó, követendő eljárásrend szerint jár el. A Pedagógusok Szakszervezete által a minisztériumhoz irányított, egyedi problémás esetek zömében az érintett pedagógus nem nyújtott be kérelmet a 100%-os táppénzre.

Ajánlom

További belföldi híreink