Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-06 18:35:00

Az ellenzéki pártok új nyugdíjpolitikát vezetnének be 2022 után

2010 után megnőtt azoknak a 65 év felettieknek a száma, akiket elszegényedés fenyeget Magyarországon – ez derül ki az Eurostat adataiból. Az ellenzéki pártok új nyugdíjpolitikát vezetnének be 2022 után, a DK frakcióvezető-helyettese szerint megvan a szándék arra, hogy a nyugdíjak emelését a bérek emeléséhez kössék. A nyugdíjasok Országos Szövetsége szerint jelenleg nincsenek olyan korrekciós lehetőségek, amelyekkel egy rosszabb helyzetben lévő nyugdíjas élni tudna.

„Visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat.” - ennek első részletét hamarosan meg is kapják a nyugdíjasok. Az Eurostat adatai szerint viszont 2010 óta megnőtt azoknak a 65 év felettieknek az aránya, akiket elszegényedés fenyeget. 2010-ben ez az arány 3,7 százalék volt Magyarországon, míg 2019-ben már 11,1 százalék.

„A kormány nyugdíjasokkal kapcsolatos, nyugdíjakkal kapcsolatos politikája ebből a szempontból rendkívül rossza volt és rendkívül káros volt, a minimális nyugdíj összege 2009 óta nem emelkedett” - mondta Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, aki azt ígérte, ha az ellenzék kerül kormányra, akkor új nyugdíjpolitikát vezetnek be. Szerinte minden ellenzéki párt részéről szándék van arra, hogy a bérek emeléséhez kell kötni a nyugdíjak emelését.

Az MSZP javaslatot tett a többi ellenzéki pártnak egy lehetséges emelésről.

„A következő kormányzati ciklusban mondjuk négy éven keresztül mindenkinek azonos összegű nyugdíjemelést kell biztosítani, ez az alacsony nyugdíjakat felzárkóztatná úgy, hogy nem a magasabb nyugdíjjal rendelkezők számára kell megcsinálni ezt a felzárkóztatást.” - nyilatkozta Korózs Lajos.

11 évvel ezelőtt az összes uniós tagállamot tekintve nálunk volt a legalacsonyabb veszélyeztetett nyugdíjasok aránya, 2019-re pedig a hatodik helyre csúsztunk vissza - viszont az uniós átlaghoz képest a magyar nagyobbat romlott. Míg az uniós átlag 1,5 százalékponttal nőtt, a magyar számok 7,4-del lettek magasabbak.

„A minimálnyugdíjban részesülő nyugdíjas számára alig tízezer forint egy évre vetítve az éves nyugdíjemelés összege, míg a nagy nyugdíjakkal rendelkezők számára ez akár 700 ezer is lehet.” - jelentette ki Némethné Jankovics Györgyi, NYOSZ elnök. A Nyugdíjasok Országos Szövetsége szerint ráadásul nincsenek olyan korrekciós lehetőségek, amelyekkel egy rosszabb helyzetben lévő nyugdíjas élni tudna.

„A magyar kormány egy hibát követett el, hogy más országokkal ellentétben, akár a kőszívű Amerikával szemben, nem adott egységesen egy 50-100 ezer forintos segélyt, amit a gazdagabb emberektől óvatosan vissza lehetett volna szedni.” - mondta Simonovits András matematikus, közgazdász.

Simonovits úgy fogalmazott: a 13. havi nyugdíj visszaépítése csak propaganda, egy választási előkészítés 2022-re.

Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát azzal kapcsolatban, hogy minek lehet a következménye az Eurostat adataiból kiolvasható romlás, de adásunkig nem válaszoltak.

Ajánlom

További belföldi híreink