Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-05 19:53:00

Szakszervezeti szövetség elnöke a magyar minimálbérről: Annál is nagyobb a baj, mint amekkorának elsőnek tűnik

Magyarországon a második legalacsonyabb a minimálbér az EU-ban az Eurostat adatai szerint. Hazánkat egyedül Bulgária előzte meg – írja a Qubit. A Magyar Szakszervezeti szövetség elnöke szerint még annál is nagyobb a baj, mint amekkorának elsőnek tűnik, ugyanis Magyarországon a minimálbér adóterhei az egykulcsos adó miatt kiemelkedően magasnak számítanak az Unióban.

A magyar helyezés sokat romlott az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. Akkor még a bolgár mellett a román és a lett minimálbérnél is magasabb volt a magyar. Az Eurostat három csoportra osztja az országokat: huszonegyből tíz tagállamban kifejezetten alacsony a minimálbér. Itt található Bulgária, Magyarország vagy Litvánia is, 300 és 600 euró közötti minimálbérrel. A középső sávban, 700 és 1100 euró között, jellemzően az EU déli tagállamai találhatók, például Görögország vagy Spanyolország. A jóléti tagállamok között pedig Franciaország vagy éppen Luxemburg van 1500 és 2200 euró közötti legkisebb kötelező havi munkabérrel.

Hornyák József a Portfólió elemzője szerint Magyarország helyzete nem nagyon változik az elmúlt években a minimálbér tekintetében, és az idei év sem fog a felzárkóztatásáról szólni, tekintve, hogy a környező országokban alapvetően magasabb minimálbér-emelést fogadtak. „És ha azt is hozzátesszük, hogy nálunk az infláció 3 százalék biztos lesz, akkor a minimálbér értéke szinten marad” – mutatott rá híradónknak a szakértő.

A 2021-es évre vonatkozó minimálbér-tárgyalások különösen hosszú ideig tartottak. A Magyar Szakszervezeti Szövetség végül alá sem írta azt. Kordás László elnök akkor azt mondta, hogy az összeg éves szinten nem jelentene még 4 százalékos béremelést sem, csak 3,6 százalékot, hiszen a tárgyalások elhúzódása miatt csak februártól lépne életbe.

„Még annál is nagyobb a baj, mint amekkorának elsőnek tűnik, ugyanis Magyarországon a minimálbér adóterhei az egykulcsos adó miatt kiemelkedően magasnak számítanak az Unióban. A nettó fizetések  amiért vásárolni tud egy munkavállaló a boltban – értéke pedig a legkisebb a hozzánk hasonló fejlettségű országokhoz képest”

 – mutatott rá híradónknak nyilatkozva az elnök.

Mellár Tamás a KSH korábbi elnöke, a Párbeszéd országgyűlési képviselője híradónknak azt mondta, szerinte nem meglepő a rossz eredmény, mert az elmúlt 10 év gazdaságpolitikájának lényege az volt, hogy mesterségesen alacsonyan tartsák a béreket, hogy így vonzzák hazánkba a külföldi tökét.

Magyarországon a második legalacsonyabb a minimálbér az EU-ban

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink