Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-05 06:01:00

Nagy beruházások miatt nőtt 70 milliárddal Mészáros Lőrinc vagyona

A Forbes idén is összeállította az 50 leggazdagabb magyarról szóló listáját. A tetején álló Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és Veres Tibor összesen több mint 1100 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik.

Mészáros Lőrinc 2020-ban mintegy 70 milliárd forinttal gazdagodott, Csányi Sándor 25 milliárddal, annak ellenére, hogy a koronavírus-válság keményen érintette az OTP-árfolyamát.

Zsiborás Gergő, a Forbes főmunkatársa az ATV Startban elmondta, hogy Mészáros Lőrinc vagyon gyarapodásának az elsődleges oka, hogy több nagy beruházásban is benne van - mondta Zsiborás a Budapest-Belgrád vasútvonalra, valamint Paks II-re. Valamint ezeken kívül is nagy megrendelései vannak az építőipari cégének. Zsiborás azt is elmondta, hogy Mészáros hatalmasat lépett előre a bankpiacon is, itt három nagy bank összeolvadása (MKB-Budapest Bank - Takarékbank) miatt nőtt a vagyona.

Mészárosnál tervben volt már egy ideje a külföldi terjeszkedés, még nem sikerült itt áttörést elérni. A legtöbb cége export-bevétele elenyésző, a svájci Stadlerrel most összeálltak, egy jelzés lehet a befektetőknek. Zsiborás összehasonlította hasonló méretű szlovák vagy cseh cégekkel a Mészáros vállalkozásait, kijelentve, hogy ott sokkal nagyobb külföldi bevétel jellemző.

Mészárosék idén igazoltak egy csúcsvezetőt a csoportba, akinek az lesz a feladata, hogy a nemzetközi terjeszkedést elősegítse és kezelje. A Forbesnak is megerősítették -konkrétumok nélkül - hogy több tárgyalás is zajlik ezen a területen. Viszont leszögezte, hogy jelenleg nem erős a nemzetközi jelenlétük.

Arra, hogy a Mészáros-féle bank lehet-e kihívója az OTP-nek, Zsiborás azt mondta, hogy méretben még mindig nagyon elmarad az OTP-től. Még nem összemérhető a kettő, nem gondolja, hogy Csányi Sándornak emiatt álmatlan éjszakái lennének.

A bank a gazdasági befolyás miatt fontos, nagyon sok területére a magyar gazdaságnak ezzel be lehet jutni. Csányi Sándor az OTP mellett ott van a MOL elnöki székében, és a Bonafarm is egy nagyon jelentős bővülésen ment keresztül. Meghatározó, stratégiai ágazatok befektetője.

Először szerepel a dobogón Veres Tibor, a Wallis-csoport vezetője. Zsiborás szerint ami nála nagyon érdekes, hogy Lengyelországban tudott meglépni egy üzletet, ami régiós szinten is többek érdekeltségét felkeltette. Ingatlanban nagyot tudott terjeszkedni, autós érdekeltségei vannak, igyekszik ő is több lábon állni. Azt látja nála, hogy amit a magyar piacon meg tudott tanulni kellő kockázatvállalással, azt egy új szintre tudta emelni. Ez mutathatja az utat a többi magyar milliárdosnak is, hogy érdemes kimenni a régióba és kockázatot vállalva előre menni.

Forbes: Mészáros Lőrinc vagyona már 500 milliárd forinthoz közelít

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink