Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-04 18:59:00

Megerősítette az EMMI: a kiszivárgott dokumentum tényleg az oltási terv, már hetek óta kész van

Elkezdődött az idősek oltása, vasárnapig 1080 háziorvosi körzetben 10-10 regisztrált idős személy kaphat védőoltást.

Szabó András, pécsi háziorvos péntek délelőtt kezdi majd oltani a kiválasztott időseket. Híradónknak azt mondta szoros egymás utáni időpontban érkeznek a páciensek. Híradónk ugyanakkor tud olyan háziorvosról is, akinél a vakcina hiánya miatt csak a jövő héten indul az oltás. Komáromi Zoltán szintén péntekre hívta a pácienseit, ám oltóanyag még nála sincs. Híradónknak azt mondta: ők nem tudnak kapcsolatba lépni a felelős szervekkel, így csak várakozás marad, hogy megtudják, mikor és hova lehet menni az oltóanyagért, illetve, hogy az oltóközpontokba előjegyzettek mikorra mehetnek felvenni az oltást.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője korábban azt mondta: a háziorvosok minden szükséges instrukciót és dokumentációt megkaptak az oltások lebonyolításához, a megyei háziorvosi kollegiális vezetők illetve a megyei vakcina bizottságok pedig folyamatosan figyelemmel kísérik és segítik majd a háziorvosoknak a munkáját. 

Kunetz Zsombor Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra azt a levelet, amelyben az Országos Kórházi Főigazgatóság számol be az oltás tervezett menetéről. Eszerint 102 kórházat, 131 szakrendelőt, és 5004 háziorvosi rendelőt vonnak be. Az oltás két szakaszból áll majd, annak függvényében, hogy mennyi oltóanyag érkezik, és kiknek a beoltása van soron. Egy ütemezett, és egy tömeges. Az ütemezett oltásban 204 960, a tömeges szakaszban pedig 512 400 ember oltása biztosítható napi szinten.Vagyis egy hétvége alatt több mint egy millió embert be tudnának oltani.

Az egészségügyi szakértő híradónknak azt mondta: örül, hogy végre lát számokat, azonban szerinte problémát jelenthet, hogy „iszonyatos humán erőforrást” igényel.

„Megértem, hogy szükség van adminisztrációra, megértem, hogy szükség van ilyen mennyiségű dolgozóra, de nem értem, hogy miért kell minden egyes beteget azonnal orvosnak látnia, holott az előszűrést el lehetne végezni akár egy netes felületen is” – magyarázta Kunetz.

Az EMMI híradónknak megerősítette, hogy valóban ez az oltási terv. Azt írták: hetek óta kész van, és jelenleg is ez alapján zajlik az oltás.

Karácsony Gergely az oltási tervvel kapcsolatban azt nehezményezte Facebook-oldalán, hogy polgármestertársaival hetekkel ezelőtt felajánlották az önkormányzatok segítségét a miniszterelnöknek az oltások megszervezésében, értékelhető választ azonban nem kaptak. Egy kormányrendeletből tudták meg, hogy kizárták őket a tömeges oltási program megvalósításából.

Elkezdődött a regisztrált idősek oltása

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink