Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-04 07:48:00

Hiller István kormányváltás esetén egy teljesen új színművészeti egyetemet hozna létre

Az MSZP választmányi elnöke szerint a politika az SZFE ügyében túlságosan belefolyt a szakmai kérdésekbe, holott a politikának csupán az lenne a feladata, hogy keretet adjon a felsőoktatásnak, és megoldja annak finanszírozását.

Hiller Istvánt először az érettségivel kapcsolatban kérdezték az ATV Start című műsorában. A politikus szerint ugyanis csak írásbeli érettségit javasol, mivel, mint mondja, az elmúlt három félév nem "normál" módon folyt, a gyerekek otthonról tanultak, ami miatt senkit nem lehet hibáztatni, ez egyedül a járvány hibája. A legfontosabb azonban az lenne, hogy a diákoknak lenne információjuk arról, mi vár rájuk - jelenleg ugyanis nem lehet tudni, pontosan hogyan zajlik majd az érettségi, az idő pedig egyre fogy.

Ha sérül a felkészülés, akkor a számonkérés sem lehet hagyományos - fogalmazott Hiller István, aki viszont nem ért egyet azzal, hogy az érettségit ne tartsák meg. Szerinte ugyanis nem szabad, hogy valakit a jövőben - akár már a munkaerőpiacon - hátrány érjen emiatt.

Felsőoktatási modellváltás - több száz milliárdnyi állami vagyon

A Párbeszéd korábban azt javasolta, hogy az egyetemek modellváltását halasszák el, az intézmények ne kerüljenek alapítványi formába egészen 2022 decemberéig, vagyis a választások utánig. Hiller István szerint jelenleg nem áll rendelkezésre olyan tapasztalat, amelynek birtokában ilyen horderejű változást végre lehet hajtani, szerinte ezzel több száz milliárdnyi állami vagyon megy el úgy, hogy a sorsa kétséges lehet.

A szocialista politikus szerint a modellváltással sérül az autonómia és az oktatás szabadsága is. Arra a felvetésre, hogy több egyetemen is megszavazta a szenátus a modellváltást, azt mondta: meg kell vizsgálni, hogy mindez nem kényszer hatására történt-e, hogy nem arról volt-e szó, hogy "csak akkor kaptok pénzt, ha ezt a modellváltást megcsináljátok".

SZFE: teljesen új egyetemet hozna egy kormányváltás?

Hiller István beszélt arról is: egy esetleges kormányváltás után, ha mód lesz rá, létrehoznak egy modern, szabad, állami fenntartású és államilag finanszírozott, a színház- és filmművészet érdekeit szolgáló oktatási intézményt. Ez egy teljesen új intézmény lenne. A politikus szerint ugyanis a Fidesz kormányzása alatt a politika túlságosan belefolyt a szakmai kérdésekbe, holottt a politikának csak keretet kellene adnia, és megoldani a finanszírozást.

MSZP: Idén csak az írásbeli érettségit tartsák meg!

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink