Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-03 17:55:00

Az EMMI azt ígéri, hamarosan elérhetőek lesznek az orosz és a kínai vakcina alkalmazási előírásai

A Magyar Orvosi Kamara nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani az orosz, és a kínai vakcinát, ezért azt kérik, hozzák nyilvánosságra az oltóanyagok engedélyeztetésével kapcsolatos dokumentumokat. Mindezt nyílt levélben írta meg Kincses Gyula MOK elnök, az OGYÉI főigazgatójának. Híradónk megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt válaszolta: nyilvánosságra hozzák mind az orosz, mind a kínai vakcina dokumentációját.

A Magyar Orvosi Kamara a médiából értesült arról, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés- Egészségügyi Intézet egy módosított kormányrendelet alapján engedélyezte az orosz és a kínai vakcinát is – derül ki a levélből, amelyet Kincses Gyula az OGYÉI főigazgatójának írt, és amelyben arra kéri őt, hogy hozzák nyilvánosságra az engedélyeztetéssel kapcsolatos dokumentumokat, ennek hiányában ugyanis nem tudják tiszta lelkiismerettel ajánlani kollégáiknak a készítmény alkalmazását.

Kincses Gyula híradónknak azt mondta: ez azért is fontos, mert ha nincs leírt ajánlás, az orvos lesz a felelős azért, ha esetleg olyan kapja meg a vakcinát, akinek egyébként nem tanácsolt beadni. „Ha azonban le van írva, az orvos csak azért felelős, hogy a szakmai szabályoknak az alkalmazási előíratnak megfelelően alkalmazza az szert” – magyarázta.

A MOK elnöke azt is elmondta, nem tud arról, hogy korábban lett volna arra példa, hogy nem kaptak alkalmazási előiratot, és úgy alkalmaztak volna szereket. 

Hozzátette, ez most egy rendkívüli jogalkotás során, különleges eljárásban engedélyezett szer, amit nem is vizsgált be az OGYÉI.

Híradónk stábja beszélt háziorvosokkal is. Volt, aki azt mondta, hogy alkalmazási előirat nélkül nem adja be a vakcinát. Egy másik orvos viszont úgy gondolja, nem fordulhat elő, hogy nincs alkalmazási előírat. Ha mégsem kap, az orvosnak kell megkeresnie az interneten.

A magyar kormány az Európai Gyógyszerügynökség kikerülésével vásárolt az orosz és a kínai vakcinából, a kínai szer esetében pedig az itthoni vizsgálat alól is felmentést adott a kormány.

Az Európai Bizottság szóvivője a Népszavának azt mondta: nem ismernek egyetlen uniós országot sem, amelynek a törvényei megengednék, hogy a szakmai szervezetek vagy hatóságok semmilyen ellenőrzést ne végezzenek a rendkívüli engedélyezési eljárás során.

Híradónk megkeresésére az EMMI azt írta:

„Az OGYÉI hamarosan elhelyezi honlapján az orosz és a kínai vakcina alkalmazási előírásait. Hozzátették: a Nemzeti Népegészségügyi Központban minden egyes beérkező gyártási tételt ellenőriznek majd.”

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink