Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-03 06:01:00

Hiller István: csak az írásbeli érettségi elfogadható, a kormánynak már dönteni kellene ezügyben

Az MSZP arra kéri a kormányt, hogy már most rendelje el az írásbeli érettségit. Hiller István szerint mivel a felkészülési és felkészítési időszak eltért a hagyományos módszertől, a számonkérés maga sem történhet a megszokott módon.

Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője és oktatáspolitikus az Egyenes beszédben hangsúlyozta, hogy már most dönteni kellene az érettségi kizárólag írásban való megtartása mellett.
A tervek szerint május 3-án kezdődik az érettségi, Hiller szerint a politikai döntéshozónak a kiszámíthatóságot és biztonságot egyaránt be kell építeni a döntésükbe.

Durván félmillió érintett van, diákok, tanáraik, szüleiket, az ő érdekeiket figyelembe véve kell döntést hozni- hangsúlyozta a politikus.

Ebben az évben az érettségizők a tudásuk döntő többségét iskolán kívül, digitális oktatás keretei között szerezték. Hiller szerint bebizonyosodott az a tény, hogy a tudás átadás kimondottan belsőséges viszony, digitális keretek között ez nem tud olyan hatékonyan működni, Ezt a típusú belsőséges viszont a legjobb módszerekkel sem lehet a digitális térben végezni. Mivel a felkészülés és a felkészítés a normálistól eltérő volt, így a számonkérésnek is el kell térnie a normálistól.

MSZP: Csak írásbeli érettségi legyen

 

Éppen ezért az MSZP azt javasolja, hogy csak írásbeli érettségi vizsga legyen. Hiller István azt is hangsúlyozta, hogy már most ki kellene jelentei, hogy írásban lesz a vizsga. Kimondottan oktatási szakpolitikai javaslatként mondja, hiszen már egy érettségi mögöttünk van. A politikus szerint az érettségi maga egy stressz helyzet, ezt még fokozza a koronavírus miatti bizonytalanság.

A diákok idegesek, az átlagnál is jobban, szinte depressziósak- mondta az MSZP-s politikus. Hiller kijelentette, hogy az érettségi előtt álló három hónapban nem lehet pótolni az "átkozott járvány" miatt kiesett időt.
Az ellenzéknek nem csak arról kell beszélni, hogy a kormány mit csinál rosszul, hanem javaslatot is kell tenni ezzel szemben.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi- ls Iparkamara elnöke azt nyilatkozta, hogy az iparkamara beleszólhat abba, hogy milyen szakokat indíthatnak az egyetemek. Hiller kijelentette, hogy egy akkreditációs testület feladata ez, nem az iparkamaráé.

A gazdasági szempontok fontosak, de helyesebb, ha a szakma dönt, és nem a politikai nyomás ezekben az ügyekben- jelentette ki Hiller.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink