Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-01 06:04:00

Megszólalt Palkovics László Stumpf Istvánról, az 1500 milliárdról, egyetemekről

Orbán Viktor abban bízik, hogy a következő évtized „lokomotívja" a tudomány, kutatás és felsőoktatás lesz, amelyekre nem kevesebb, mint 1500 milliárd forint jut. Palkovics László innovációs miniszter az atv.hu kérdéseire azt mondta: Stumpf István "szép" elvi-jogi feladatot kapott, ha szükséges, társadalmi vita lesz az egyetemi modellváltásról. Az 1500 milliárdból nem csak a "modellváltó" egyetemek kapnak, politikamentes lesz az elbírálás - ígéri a miniszter. Ő nem lesz kurátor, mert összeférhetetlen – tette hozzá.

Megszólalt Palkovics László Stumpf Istvánról, az 1500 milliárdról, egyetemekről

Orbán Viktor nagyon bízik benne, hogy a következő évtized "igazi nagy lokomotívja", a magyar gazdaságot meghúzni, megrántani, előrevinni tudó szektora az a tudomány, a kutatás és a felsőoktatás lesz".

A miniszterelnök a legutóbbi péntek reggeli Kossuth Rádiós interjújában jelentette be, hogy a Gazdaságújraindítási Akcióterv legfontosabb nyertese - miután a kormány 6000 milliárd szétosztásáról döntött, ami a 750 milliárd eurós Next GenerationEU uniós helyreállítási segélyalap "gerince", a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz forrása - „a felsőoktatás lesz". A következő években ugyanis olyan egyetemfejlesztési program indul meg, amilyenre még nem volt példa Magyarország történetében: a kormány a következő egy-két évben 1500 milliárd forintot fog befektetni a magyar egyetemekbe.

Előtte a miniszterelnök azt mondta, hogy a gazdaság digitalizálása és kizöldítése ügyében mi a legszorosabb mértékig működünk együtt Brüsszellel. "Még egyszer mondom, a legszorosabb szövetségesei vagyunk Brüsszelnek, ízlelgessük ezt" - fogalmazott a miniszterelnök.

Palkovics Lászlót a miniszterelnök, 1500 milliárdos bejelentéséről kérdeztük, mivel a tudományt, kutatást, felsőoktatást - amit Orbán Viktor a következő évtized gazdaságot megrántani képes "gőzmozdonyának" nevezett - innovációs miniszterként ő felügyeli.

Az 1500 milliárdról Palkovics László úgy fogalmazott, hogy "ez nagyon komoly dolog". Az európai uniós program, a Next Generation EU helyreállítási alapjából biztosítanak 6000 milliárd forintot Magyarországnak, amiből 1500 milliárd forintot felsőoktatási fejlesztésekre tudunk fordítani - mondta.

Ha szükséges, lesz vita a modellváltás továbbfejlesztéséről - Stumpf István bonyolítja le

Arra a kérdésünkre, hogy Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtófőnökének a közleménye szerint Stumpf István fogja az egyetemi modellváltást koordinálni, mégpedig a miniszterelnök irányításával, ez az ő miniszteri hatáskörét és az 1500 milliárd fölötti diszponálást hogy érinti, Palkovics László azzal válaszolt: Stumpf István kormánybiztos lesz, és a kormánybiztosok olyan feladatokat látnak el, melyek valamilyen formában, "de a normál államigazgatási struktúra fölött vannak". Az egyetemi modellváltást illetően a feladatunk az, hogy megnézzük a gyakorlatban mit is jelent az egész új fenntartói struktúra - tette hozzá.

De meg kell nézni az egyetemek "jövőbeni környezetét", hogy miután az államtól ilyen értelemben függetlenné válnak, milyen módon tudják a saját szervezetüket továbbfejleszteni. "Ez egy szép feladat, ezt kapta meg Stumpf István" - fogalmazott Palkovics László. Ő egyike azon jogtudósoknak, akiknek van egyetemi múltja, akik szabadon tudnak gondolkodni, "intellektuálisan egy nagyon magas szinten lévő ember", aki az egyetemi modellváltás tekintetében magával a modellel foglalkozik, annak elvi-jogi és társadalmi vonatkozásaival. Amennyiben szükséges, az új modell továbbfejlesztésének a kereteiről szóló vitát kiválóan le tudja bonyolítani - fogalmazott Palkovics László, aki kérdésünkre azt is elmondta: rendszeres munkakapcsolat van közöttük.

"Brutálisan" erősödik az ITM

„Ahogy a projekteknek a véglegesítése, úgy azok technikai lebonyolítása, ellenőrzése továbbra is az Innovációs és Technológiai Minisztérium hatásköre" - tette egyértelművé a miniszter, aki szerint így az 1500 milliárdos forrás felsőoktatásra szignálásával nyilvánvalóan az ITM erősödik "brutálisan", hiszen a felsőoktatást az ő minisztériuma irányítja.

Kérdésünkre, hogy Stumpf Istvánt azért (is) nevezte-e ki most a miniszterelnök az egyetemi modellváltás koordinátorának, mert alkotmánybíró volt, és az alkotmányos aggályokat az ő kinevezésével szeretnék tompítani, különösen, hogy a Színművészeti Egyetem alkotmánybírósághoz is fordult a Vidnyánszky-féle kuratórium statútuma miatt, Palkovics László azt mondta: "ez is lehet egy megközelítés", de szerinte alkotmányos aggályok nincsenek. "Az, hogy az SZFE az alkotmánybírósághoz fordult, nem jelenti azt, hogy igaza is van" - jegyezte meg.

Orbán Viktor pénteken, amikor a bejelentést megtette az 1500 milliárdról, a rádióinterjújában javasolta az egyetemeknek, hogy fontolják meg a működésük hatékonyabbá tétele, korszerűsítése érdekében a modellváltást. "Minden egyetem maga dönt erről. De akarjanak benne részt venni, mert a mostani teljesítmény-szinten az ide befektetett összeg csak kis mértékben fog megtérülni. Egy ekkora összeget akkor tudnak az egyetemeink jól felhasználni, ha sokkal hatékonyabbak lesznek, mint most. Ez egy történelmi esély Magyarország számára" - mondta pénteken a miniszterelnök.

Az 1500 milliárdos bejelentés politikai nyomásgyakorlás is, hogy az egyetemek inkább az alapítványi forma, a modellváltás mellett döntsenek? A "történelmi" forrásokat azok az egyetemek fogják megkapni, akik az alapítványi formát választották, a "modellváltók" ? - kérdeztük most Palkovics Lászlót.

"Ez nem így van" - jelentette ki Palkovics László, hiszen mint mondta, az 1500 milliárdnak három része van: 900 milliárdból az egyetemnek a már a modellváltás előtt megfogalmazott programjait, a különböző belső struktúraváltásait, a technológiai irányait fogják finanszírozni. "Ezek között vannak olyan egyetemek, akik modellt váltanak, de vannak olyanok, akik nem, vagy legalábbis eddig nem jelezték ezen irányú szándékaikat" - hívta fel a figyelmet.

1500 milliárd: Rejtő Jenő, "Wagner úr", és az "aranyévek"

Munkatársunk kérdésére, hogy mennyire lesz igazságos és politikamentes egy-egy elbírálás, döntés, a projektek kidolgozása, illetve mi a garancia erre, Palkovics László kijelentette: "azok, akik kidolgozzák. Mondjuk a Műszaki Egyetemnek a rektora, meg a vezetése. Hogyha ők politikamentesen dolgozzák ki a Science Park fejlesztését, akkor az úgy is fog megvalósulni".

Az 1500 milliárd "történelmi nagyságrendjéről" a kérdésünkre viszonyításképpen elmondta: az előző európai uniós ciklusban 2014 és 21 között 370 milliárdot költöttünk el egyetemre, illetve kutatásra. "Ehhez képest a 370 milliárdhoz képest a mostani 1500 milliárd több mint négyszer több. A Rejtő-regényben Wagner úr, amikor azt mondták neki, hogy itt van 100 font, ő azt mondta: neki 100 fontot ne adjanak, adjanak csak 10-et, de leginkább 5-ot, mert az 5-öt el tudja képzelni. Még talán a 10-et is, de 100-at? Hát annyi pénz nincs!" - illusztrálta az 1500 milliárd nagyságrendjét a miniszter.

„Hölgyeim és uraim, ki kell tenni az asztalra, hogy ki hogyan finanszírozta a felsőoktatási rendszerét az elmúlt harminc évben. Ebben nemcsak most, hanem az elmúlt 10 évben is messze nyert a jelenlegi kormány" - fogalmazott Palkovics László az ellenzéki kritikus hangokra is reagálva. Mint mondta, fel lehet tenni a kérdést, hogy akkor most fontos-e a kormánynak a felsőoktatás vagy sem. "Szerintem a válasz egyértelmű kell legyen, még a kormánnyal kevésbé szimpatizálók körében is. Higgyék el nekem, ezek az aranyévek lesznek az elkövetkezendő időszakban az egyetemeknek" - fogalmazott.

Kérdésünkre, hogy milyen szoros lesz az uniós ellenőrzés az 1500 milliárd fölött, a megvalósuló projektek tekintetében, Palkovics László azt mondta: ez esetben az Unió fogadja el a programokat és azok "mérföldköveit" is. A kifizetések is úgy történnek, hogy ha teljesítenek egy mérföldkövet, ott vannak a különböző indikátorok. Ha az indikátorokat is teljesíttették, akkor léphet a következő szakaszba a program, és akkor finanszírozzák az első szakaszt.

A klinikák maradnak az egyetemek "szerves részei" - és a tulajdonában

Arra, hogy mindez hogyan eredményez majd akkora minőségi ugrást, hogy az egyetemeket a modellváltás után - ez volt a kormányzati célkitűzés - a világ 100 legjobb egyeteme közé sorolják, illetve az európai rangsorban az 5 legjobb közé, Palkovics László azt mondta: a konstrukcióra jellemző, hogy meghatározott indikátorokat kell elérni meghatározott ütemezéssel. Ezek között szerepel például a felsőoktatásban résztvevő hallgatók létszáma, ezen belül is például a női hallgatók létszáma - egészen odáig, hogy az egyetemek milyen helyezést érnek el a nemzetközi rangsorban.

Palkovics üdvözli a négy újabb egyetem csatlakozási szándékát az alapítványi modellhez, a szegedi és a pécsi egyetem esetében az erről szóló szenátusi döntés pénteken született meg.

A felvetésünkre azt is egyértelművé tette: az egyetemi klinikák „mindenfajta álhírekkel szemben" az egyetemek részeként a fenntartói rendszerben maradnak. A klinikák az egyetemek szerves részei, hiszen ott zajlik az orvosi egyetemek tevékenysége: az oktatás, kutatás és a klinikai ellátás. A klinikák ezentúl is a magyar egészségügyi rendszernek az integráns részei lesznek, a kapacitásukat illetően, meg bizonyos irányítási funkciókat illetően ugyanúgy a közellátási rendszer részei lesznek. "Ha az a kérdés, hogy ki lesz a klinika épületének a tulajdonosa, természetesen az egyetem, illetve az egyetemen keresztül a fenntartó alapítvány" - jelentette ki.

Ő nem lesz egyetemi kurátor: összeférhetetlen

A minisztert arról is kérdeztük, hogy tagja lesz-e valamelyik modellt váltó egyetem kuratóriumának. Az, hogy egy miniszter ilyen típusú tevékenységben részt vegyen, nem zárja ki a törvény. De én felsőoktatásért felelős miniszterként összeférhetetlen vagyok minden ilyen tekintetben. Így természetesen a válaszom az, hogy nem - oszlatta el Palkovics László az ezzel kapcsolatos találgatásokat.

Hadiipari cégek átkerülnek Mager Andreától az innovációs tárcához

Arra, hogy egyes hírek szerint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős Mager Andrea tárca nélküli minisztertől az ITM-hez kerülnek a védelmi, hadiipari cégek, ezt meg tudja-e erősíteni, a miniszter azt válaszolta: az elmúlt harminc évben elsőként végre belekezdtünk az elmúlt három-négy évben a hadiiparunk fejlesztésébe. Létre kell hoznunk a hadiipari stratégiát, amely az ITM feladata. Így azoknak a cégeknek, és itt állami cégekről beszélünk természetesen, melyek a hadiipari területben részt vesznek, a tulajdonosi joggyakorlása ütemezetten átkerül a minisztériumhoz - erősítette meg érdeklődésünkre Palkovics László. ​

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink