Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-28 07:25:00

Budai Gyula: szorongva indultunk el Kijevbe

Az ukrán szélsőségesek korábban agressziót helyeztek kilátásba arra az esetre, ha Szijjártó Péter külügyminiszter Ukrajnába utazna tárgyalni.

"Megmondom őszintén, szorongva indultunk el reggel Kijevbe" – mondta a Blikknek ezzel kapcsolatban Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa.

"Tény, hogy mikor leszálltunk, már a reptéren jól látható volt a megerősített biztonsági készültség. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU emelt létszámban vigyázott ránk" - tette hozzá.

A megbeszélésekről Budai elmondta: normális, nem feszült hangulatban zajlottak, az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba is egyértelműen elítélte a fenyegetéseket, amelyeket komolyan is vesznek a helyi hatóságok.

"Lassan megszokottá válik a megszokhatatlan" – mondta Brenzovics László, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke. "Rendszeressé váltak a magyarellenes kirohanások, fenyegetések. Volt nyáron bombariadó, közzétettek egy magyarok kiirtásával fenyegetőző videót az interneten, voltak házkutatások, vegzálások a magyar alapítványoknál, két évvel ezelőtt pedig felgyújtották, majd pedig felrobbantották a KMKSZ székházát. Most újfent fenyegető leveleket kaptak a magyar szervezetek" – sorolta az elmúlt időszak eseményeit Brenzovics, aki egy hónappal ezelőtt – Szijjártó Péter külügyminiszterrel együtt – felkerült egy olyan szélsőséges honlapra is, amely "Ukrajna ellenségeit" listázza.

Úgy tűnik, a szerdai tárgyalás Szijjártó Péter magyar és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter között okot adhat a bizakodásra. Szijjártó ígéretet kapott, hogy a készülő ukrán kisebbségi törvény előkészítésébe bevonják a magyar nemzetiség képviselőit; Kuleba elismerte, hogy nincs semmilyen alap azt feltételezni, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség hajlana a szeparatizmus felé, de azt visszautasította, hogy az ukrán állam bármilyen kárt akarna okozni az Ukrajnában élő magyaroknak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink