Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-27 18:32:00

Virológus az AstraZeneca vakcináról: hamarosan az idősek esetében is lesz minta a hatékonyságáról

Mindössze a magyarok negyede oltatná be magát - ez derült ki egy friss kutatásból. Az Opinio felmérése alapján a legtöbb oltást elutasító nem tartja biztonságosnak a vakcinát. A többség a Momentum 100 ezer forintos oltási juttatásával sem ért egyet. A hétvégén újabb Moderna-szállítmány érkezhet hazánkba, azonban a brit AstraZeneca vakcinájára továbbra is várni kell, és egyelőre nem biztos, hogy 65 év felettiek is megkaphatják.

Nyugatról már jönnek, keletről pedig hamarosan érkeznek a koronavírus elleni vakcinák az országba, az oltási hajlandóság azonban továbbra sem növekszik – ez derült ki az Opinio reprezentatív online felméréséből. A telefonos applikáción válaszolók mindössze 25%-a oltatná be magát, 36%-uk viszont nem adatná be magának a szérumot.

Arra a kérdésre, hogy "Miért utasítod el az oltást?" a legtöbbször a "Nem gondolom biztonságosnak az oltást" választ jelölték meg, de sokan felrótták azt is, hogy nem áll rendelkezésükre elég információ a felelős döntéshez.

Az Opinio arra is rákérdezett, hogy hogyan lehetne nagyobb az oltási kedv. Az olyan ösztönzők, mint a Momentum által felvetett pénzbeli juttatás oltásonként, a megkérdezettek 25%-ának szimpatikus, 10-ből 4-en viszont nem értenek egyet az ötlettel.

"201 ezer fő oltására elégséges vakcina érkezett Magyarországra, ez 7 darab Pfizer szállítmányból és 1 Moderna szállítmányból adódik ez a mennyiség. A vasárnapon, ehét vasárnapján továbbá, további egy Moderna szállítmány várunk még a héten" - mondta az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Azonban nem minden nyugati gyártó szállít az Európai Unióba. A brit AstraZeneca gyógyszergyár vezérigazgatója két hónapos csúszásra számít. Pascal Soriot emellett elismerte, nem végeztek elég klinikai vizsgálatot abban a tekintetben, hogy a 65 éven felettiek számára is biztonságos-e az oltóanyag.

Rusvai Miklós szerint hamarosan az idősek esetében is lesz minta az oltóanyag hatékonyságáról.

"Tehát most gyűlnek majd az adatok az idősek oltásáról, és ha elég számú adat gyűlt össze, akkor majd azt fogják mondani, hogy igen, nyugodtan lehet oltani, sőt ajánljuk ezt a vakcinát az idősek oltására" - mondta a virológus.

Közben a Népszava információi szerint a magyar hatóságok nem ugyanazt a fajta orosz oltóanyagot vizsgálták , mint ami hamarosan az országba érkezik. A lap forrásai szerint a Gyógyszerészeti Intézet szakértői mindössze néhány órát kaptak a gyártás ellenőrzésére.

Híradónk megkeresésére az OGYÉI leírta, hogy közel két hónapon keresztül helyszíni ellenőrzés után engedélyezték a Szputnyik vakcina hazai forgalmazását. Közleményükben jelezték, hogy a vakcinának át kell esnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumi vizsgálatán és csak a vizsgálat eredménye engedélyezhetik a vakcina forgalmazását.

Felmérés: mindössze a magyarok negyede oltatná be magát

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink