Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-27 14:02:00

Soron kívül oltják-e az érettségizőket, marad-e a kijárási tilalom? - ma dönt a kormány

Ma dönt a kormány arról, hogy meghosszabbítják-e a járvány miatti korlátozásokat, és az érettségizők visszatérhetnek-e a tantermekbe. Orbán Viktor legtitkosabb fiókjában ott a feloldás terve, de a kulcs a vakcina, és körülbelül 1- másfél millió ember, aki már védett.

A "legtitkosabb fiókokban" vannak azok a jegyzetei, amelyek arról szólnak, hogy hogyan, milyen lépésekben érdemes visszajönni a járvány miatti szigorú korlátozásokból. Most még korai a vakcinahiány miatt arról beszélni, hogy mikor, hogyan oldják fel a korlátozásokat - ezt mondta Orbán Viktor múlt pénteken a Kossuth Rádiós interjújában a koronavírus-járvány miatti szigorító intézkedések feloldásáról.

A kormány a mai ülésén dönt a meghosszabbításról vagy az esetleges enyhítésről "részterületeken".

A miniszterelnök január 8-án jelentette be, hogy a járványügyi korlátozó intézkedések változatlan formában maradnak február 1-ig. Azaz maradt az este 8 óra utáni kijárási tilalom, és a középiskolákban digitális oktatás, az üzletek, éttermek este 7 órás zárása.

"Ha senki nincs közvetlen életveszélyben Magyarországon, akkor lehet majd a korlátozások feloldásáról beszélni" - a határ, amikor lehet arról gondolkodni, hogy élet visszatérhet a normális kerékvágásba, ha beoltottuk az egészségügyi dolgozókat, a szociális intézményekben dolgozókat, a 60 év feletti krónikus betegeket, a védelemben résztvevőket - a kormánytagokat is itt szerepelnek a sorban - és az időseket, akkor kezdődhet egy új időszámítás és lehet beszélni arról, milyen ütemben és hogyan szabaduljunk meg a korlátozásoktól - tette egyértelművé a miniszterelnök a napokban, 1- másfél milliós számot említve, ez lenne az az átoltottsági, illetve védettségi szint, amikor már érdemes lenne a korlátozások feloldásáról gondolkodni.

De Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt mondta egy hete a Kormányinfón, hogy amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltás megkezdésére, addig nem lehet a jelenlegi korlátozásokat enyhíteni. Müller Cecília és Szlávik János is hasonló szellemben nyilatkoztak.

Vendéglátóhelyek, éttermek nyitni szeretnének - a kulcs a vakcina érkezése

Az éttermek, kávézók, vendéglátóhelyek türelmetlenek, február elsején már sokan nyitnának, mivel a járványügyi korlátozások miatt jelenleg csak elvitelre van lehetőség. 

Az "Én kinyitok" hullám január 13-án indult Lengyelországban, de már az olasz vendéglátósok is csatlakoztak, Magyarországon pedig "Országos nyitás február 1-jén!" nevű Facebook mozgalom alakult. Az esemény szervezői a hét elején azt nyilatkozták az Indexnek, hogy eddig 133 vendéglátós csatlakozott hozzájuk, közülük a többség egészen február 1-ig anonimitásban szeretne maradni. Erre reagált Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, aki ugyanazt mondta, mint előtte a miniszterelnök: a kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának, "de minden a vakcinán múlik". A kulcs a vakcina, hogy sz ország milyen gyorsan tud elegendő oltóanyaghoz jutni. Ha elkezdődik a tömeges oltás Magyarországon, fokozatosan nyithatnak ki újra a vendéglátóhelyek - mondta.

Korábban azt a hírt a Kormányzati Tájékoztatási Központ cáfolta, hogy Magyarországon pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és éttermeknek, sőt, egyenesen alaptalan rémhírnek nevezte a dolgot.

Ezzel arra reagált a KTK, hogy egy hete a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás nyilatkozott arról, hogy szerinte nem valószínű, hogy pünkösd előtt kinyithatnak az éttermek és a szállodák. Nemcsak itthon, de Európa más országában is hasonló a helyzet, mert az átoltottság és a járvánnyal kapcsolatos adatok nem indokolják a korábbi nyitást - mondta Flesch Tamás a 24.hu - nak.

Ma az ATV Startban arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy február 1-től egyes vendéglátók újranyitnak, Flesch Tamás azt válaszolta: a szállodáktól nem kaptak olyan visszajelzést hogy kinyitnának. Mint mondta, értik a felháborodást, de nagy a kockázata az egyoldalú nyitásnak, és nem támogatják. Normális párbeszédre van szükség – mondta az elnök, hozzátéve: attól, hogy újranyitnak, nem biztos, hogy lesz vendég.

Flesch Tamás szerint az osztrák példa lehet követendő a bajba jutott szállodák és éttermek megsegítésében. Folyamatosan kiabálunk segítségért – fogalmazott, hozzátéve: az lesz a kérdés, hányan tudunk újranyitni.

Az érettségizőket visszaengedik a tantermekbe? 

Az a kérdés ugyanakkor napirenden lesz a mai kormányülésen, hogy az érettségizők és tanáraik esetében előrehozzák-e a koronavírus elleni védőoltást az oltási tervben, hogy őket vissza lehessen engedni az oltás beadásával a tantermi felkészítésre.
Ezt a miniszterelnök szerint is mérlegelni kell. A kérdésünkre az EMMI hétfőn azt válaszolta, hogy az éreztségire "a felkészülést segíti, hogy a digitális munkarendben tanuló középiskolások számára lehetőség van egyéni, vagy kiscsoportos konzultációk szervezésére. Ezzel együtt egyes tárgyakból még hatékonyabb lehet a felkészítés jelenléti formában". Erről itt írtunk részletesen.​

Ajánlom

További belföldi híreink