Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-27 20:58:00

Karácsony: számunkra a felejtés sosem volt opció

A főpolgármester a holokauszt-emléknap alkalmából azt írta: ma az áldozatok előtt fejet hajtva el kell végeznünk az emlékezés nemes és szükséges munkáját.

Szerinte ez a szembenézés pedig annak kimondását teszi elengedhetetlenné, hogy a vészkorszak magyar nemzeti tragédiánk, hiszen velünk történt, és fájóan nagy részben mi követtük el.

Karácsony Gergely bejegyzésében Elie Wieseltől idéz: "a szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a közöny. A szépség ellentéte nem az ocsmányság, hanem a közöny. A hit ellentéte nem az eretnekség, hanem a közöny. És az életnek nem a halál az ellentéte, hanem az élet és halála között választani nem hajlandó közömbösség2.

A főpolgármester szerint a fájdalmas múlt és a lehetőségekben gazdag jövő között tehát a különbség mi magunk vagyunk. "Mi, akik nem vagyunk közönyösek, mi, akik képesek vagyunk tanulni a történelemből, akik őszintén hiszünk a demokráciában, a szabadságban és az emberi méltóságban" - írja.

Szerinte egymás felé fordulva kell világossá tennünk mindennapi cselekedeteinkben, hogy a megbélyegzésnél, a széthúzásnál erősebb a megértés, az összetartozás és a bizalom. 

Számunkra a felejtés sosem volt opció. Emlékezni nemes és feltétlenül szükséges munka - mondta egykoron egyik személyes...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. január 27., szerda

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink