Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-28 06:02:00

Fennmarad-e a Sétáló Budapest Puzsér Róbert kiszállása után?

Puzsér Róbert a Sétáló Budapest színeiben indult főpolgármester-jelöltként a 2019-es önkormányzati választásokon. A publicista-kritikus már a kampány előtt bejelentette, hogy ha nem lesz főpolgármester, visszavonul a politikától, és újra a kulturális térbe húzódik. Puzsér végül 4,46 százalékot szerzett a választásokon és ígéretének eleget téve le is tette a kardot. De mi lett a Puzsér mögött felsorakozó aktivistákkal? A Sétáló Budapestről azóta keveset hallani, de egy friss kutatás most utánajárt mi történt a mozgalommal 2019 óta.

Fennmarad-e a Sétáló Budapest Puzsér Róbert kiszállása után?

Fényes Csongor, az ELTE Politikatudományi Doktori Iskolájának, valamint Galgóczi Eszter, a BCE Nemzetközi Kapcsolatok és Politikatudományi Doktori Iskolájának hallgatója online kérdőíves kutatásukban arra keresték a választ, hogy túlélhet-e egy politikai szervezet egy „vesztes kampányt”?

Mint arra Fényes és Galgóczi felhívja a figyelmet: előbbi 2019 nyarán már végzett egy hasonló kutatást , így pontos adatok és tudás áll rendelkezésre arról, hogy mi történik azon személyek politikai érdeklődésével, akik egykor a főváros utcáin népszerűsítették a Sétáló Budapest programját.

Léteznek még a sétálósok?

Az első és legfontosabb eredmény, hogy a felmérés szerint – melyben a 2019-esnél 13-mal több, 133 kitöltő vett részt – a szervezet továbbra is létezik, ügy hiányában és megváltozott társadalmi kontextus (a koronavírus-járvány) miatt ugyanakkor visszaesett politikai aktivitásuk.

Miért a Sétáló Budapest?

A felmérés szerint az aktivisták főként a program és nem a politikai ambícióik, hatalomszerzés vágya miatt csatlakoztak a mozgalomhoz.

A válaszokból az is kiderül, hogy az aktivisták nem kergettek hiú ábrándokat: mindvégig tisztában voltak vele, hogy jelöltjük nem esélyese a kampánynak. A céljuk tehát nem az volt, hogy politikai hatalomhoz jussanak, így nem is törte le őket a végső eredmény.

Ugyanakkor az Azonnali kutatásról készült beszámolója felhívja a figyelmet arra is, hogy az aktivisták csaknem 81 százalékánál esett latba Puzsér Róbert személye csatlakozásának okaként. A mozgalom programjával azonban még ennél is többen azonosultak. Amikor arról kérdezték a sétálósokat, hogy a program vagy Puzsér Róbert személye miatt csatlakoztak-e inkább a Sétáló Budapesthez, az aktivisták kicsivel több, mint 58 százaléka inkább a programot választotta.

Puzsérral vagy sehogy?

Hiába a program iránti elkötelezettség, Puzsér visszavonulása óta a mozgalom helyzetét egyébként reálisan látó aktivistahálózatot nem mozgósította politikai tevékenységre a szervezet.

Az adatok szerint az aktivisták 40 százaléka már nem aktív a Sétáló Budapestben (ők feltételezhetően el is hagyták a szervezetet), míg 28 százalékuk már csak időnként vesz részt annak életében, és alig 11 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem vesztette el aktivitását a szervezetben. A felmérés azonban arra is rámutat, hogy 2019-hez képest nem csupán a szervezet életében való részvétel, hanem gyakorlatilag minden olyan politikai aktivitás tekintetében drasztikusan visszaesett az aktivitás, ami aktív cselekvést igényel. Még az olyan minimális erőbefektetést igénylő cselekvésekre való kedv is jelentősen visszaesett, mint egy politikai nyilatkozat, petíció aláírása vagy egy demonstráción való részvétel.

Fényes Csongor lapunknak azt mondta, bár erre konkrét kérdés nem vonatkozott, az adatokból arra következtet, hogy a politikai aktivitás visszaesésének nem volt köze Puzsér Róbert visszavonulásához. Sokkal inkább az ügy hiánya, illetve a koronavírus-járvány alakította élethelyzet az, ami megnehezíti a közös megmozdulást.

Fényes arra is felhívta a figyelmet: már az is az aktivitás egy formája, hogy kitöltötték a kérdőívet, ez ugyanis azt jelenti, hogy még a magukat inaktívnak vallók is tartják a kapcsolatot a közösséggel valamilyen formában (például e-mail, közösségi média), illetve követik a mozgalmat érintő eseményeket, hiszen a felmérés maga is csak így juthatott el hozzájuk.

A kutatás szerint egyébként az aktivitás visszaesése csak átmeneti és enyhe politikai kiábrándulás. A 2020-as kutatás alapján az aktivisták a 2019-es kampányt követő évben nem tapasztaltak tömeges politikai kiégést, nem fordultak el a politikai kérdések felől. Az aktivisták 90 százaléka még mindig hisz a centrum politikában. 83 százaléka úgy gondolja, hogy van még tennivalója a politikában, és közel 70 százaléka érzi úgy, ha ő nem, akkor mások sem fogják képviselni az érdekeit, s csak kevesen vesztették el a politikába vetett bizalmukat.

Fényes elmondása szerint az úgynevezett alvó tagok is aktivizálódnának, visszalépnének, ha lenne egy ügy, ami mögött újra felsorakozhatnának. Valamint leszögezte: az, hogy a politikai színtéren kevésbé tevékeny a szervezet, nem jelent teljes inaktivitást, csupán azt, hogy a szervezet tevékenysége megmarad civil szinten.

Arról, hogy kik a Sétáló Budapest aktivistái, és terveznek-e például pártot alakítani, január elején az Azonnali írt részletes beszámolót. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink