Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-26 20:11:00

Vidnyánszky Attila: Aki politikai aktivizmusával büntet, csak fokozza a megosztottságot

A Nemzeti Színház igazgatója a Berliner Ensemble igazgatójának üzent.

Mint már ismert: szeptember elején a Berliner Ensemble az SZFE diákjai és tanárai támogatásának jeléül lemondta a tervezett MEdea vendégjátékot a budapesti MITEM fesztiválon.

A társulat nemrég Autonómia és Szolidaritás címmel online kerekasztal-beszélgetést szervezett, ahol a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyét tárgyalták. A beszélgetésen a színház igazgatója, Oliver Reese mellett részt vett Enyedi Ildikó, Mundruczó Kornél, Milovits Hanna, az SZFE hallgatója, Christoph Lepschy, a Salzburgi Zeneművészeti Egyetem szenátusának elnöke és Tőkey Éva, a Freie Ungarische Botschaft aktivistája.

Oliver Reese a beszélgetés elmondta:

mire eljutottak hozzá az SZFE-ügy híre, addigra már elfogadták Vidnyánszky meghívását a MITEM fesztiválra, azonban azon a ponton világos lett számára, hogy tiltakozásképpen vissza kell azt mondaniuk, mert véleményük szerint Vidnyánszkynak erőteljes szerepe volt az SZFE elleni "jobboldali támadásban". Hozzátette, hogy remélték, a döntésük nemzetközi visszhangra talál majd, ami így is lett. Vidnyánszky egyébként annak idején reagált is a Berliner Ensemble bejelentésére, erre azonban Oliver Reese már nem kívánt válaszolni, ugyanis úgy látja, az, hogy nem jönnek el, és így tiltakoznak, részükről már maga a válasz.

Az igazgató kijelentéseire nemrég Vidnyánszky Attila is reagált - számolt be a HVG. A Nemzeti Színház honlapján megjelent közleményben az igazgató azt írja, sajnálja, hogy Reese a beszélgetésen nem mondta el, hogy már két alkalommal, három előadással volt a Berliner Ensemble a MITEM vendége; hogy kurzust vezetett a kaposvári egyetemistáknak; hogy közös kiállítást rendeztek; és hogy életmű-beszélgetést is szerveztek már. „Sajnálom, hogy nem mondtad el a nézőknek, miféle fesztivál is a MITEM – amit te pontosan tudsz és ismersz, hiszen ezekről a témákról személyesen is beszélgettünk. (...) Sajnálom, hogy eredménynek tekinted, ha egy másik ország művészeti eseményének a sikertelenségéhez hozzájárulhatsz, és ezt büszkén kijelented” – teszi hozzá Vidnyánszky.

A Nemzeti Színház igazgatója egyébként megdöbbentőnek tartja, hogy Reese „azt reméli, hogyha a BE nem vesz részt a fesztiválon, és erre buzdít másokat is, akkor a MITEM elveszíti nemzetközi jellegét”. „Megdöbbent a gőg, ami ennek a pozíciónak és politikai cselekvésnek a hangoztatásából árad. Elkeserít, hogy politikai céljaid megvalósítása közben nem engem és az általam vezetett intézményt, hanem az egész magyar közönséget és a színházi életet bünteted azzal, hogy visszamondod a MITEM meghívását” – fogalmaz Vidnyánszky.

Kifejti továbbá, hogy a MITEM évek óta alkalmat kínál arra, hogy a legkülönbözőbb világlátású alkotók összejöjjenek, és szabadon megmutassák a magyar közönségnek és egymásnak, mit gondolnak a világról, művészetről, színházról; és véleménye szerint az esemény jó alkalom arra, hogy a politikai megosztottság felett a művészet képezzen hidat. Úgy véli, hogy aki ebből kivonja magát, és politikáját helyezi a művészet szabadsága elé, az a maga művészetét politikai eszközzé fokozza le.

„A MITEM célja alapítása óta – ezt bizonyítja az elmúlt nyolc év programjának sokszínűsége – a művészet felszabadító, minden különbség ellenére is megbékélést hozó erejének a demonstrálása volt. Ha valaki, mint ahogy te is, eredménynek tekinted, hogy kárt okozol a MITEM-nek, hogy megfosztod a magyar polgárokat attól, hogy lássák a német színházi élet jeles műhelyének előadásait, akkor te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod. Ezt a felelősséget ki kell mondanod és vállalnod kell" – üzente Oliver Reese-nek.

A Nemzeti Színház igazgatója szerint egyébként, az, hogy Reese bejelentette, hogy a vendégjáték visszamondásával megadta a válaszát, elvágta a „normális, az európainak mondott” kommunikációnak a minimális lehetőségét is, ennek a felelősségét pedig vállalnia kell.

„Mert fontos világossá tenni, mi a felelőssége annak, aki a párbeszédet felrúgja, aki a kinyújtott kezet nem fogadja el, aki politikai aktivizmusával büntet és végső soron csak fokozza az amúgy is mindannyiunk életét megnehezítő megosztottságot”

 – írja Vidnyánszky.

Végezetül pedig hangsúlyozza: művészként, színházigazgatóként, a MITEM vezetőjeként a világnézetileg egyet nem értők közeledésében, párbeszédében bízik, és ezen dolgozik.

Alkotóműhelyet hoztak létre az SZFE tanulói

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink