Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-26 08:39:00

Tarlós a Lánchíd felújításáról: ámulatba ejtő, hogy mit lehet itt ködösíteni, vitatni, csak bele kellene nézni az anyagokba

A korábbi főpolgármester szerint Karácsony Gergely és a városvezetés szándékosan összekeveri a Lánchíd felújítására korábban kiírt bővebb tender büdzséjét a most lezárult közbeszerzési eljárás költségvetésével.

Tarlós a Lánchíd felújításáról: ámulatba ejtő, hogy mit lehet itt ködösíteni, vitatni, csak bele kellene nézni az anyagokba

Lezárult a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás, bruttó 26,75 milliárd forintért az A-Híd Zrt. újíthatja fel. Az ár körül vita bontakozott ki, mert Karácsony Gergely főpolgármester szerint "a Tarlós István idején kiírt közbeszerzésben 8 milliárddal többe került a Lánchíd felújítása a villamosalagúttal együtt, és én nem tudom azt megmondani, hogy az a műszaki tartalom, amit az alagút felújítása jelent, mennyit ér". 

Tarlós István viszont az InfoRádióban azt mondta: "előre szóltam, ha manipulálják a ciklusaim történéseit, azt nem fogom szó nélkül hagyni. Nem kell összevissza hazudni, és akkor nem fogok helyreigazítani." Szerinte Budapest jelenlegi vezetői mindent megtesznek azért, hogy a Lánchíd körüli eseményeket összezavarják, hogy a közvélemény ne kapjon megbízható képet a valós helyzetről.

A korábbi polgármester szerint Karácsony Gergely nem mond igazat, amikor azt mondja, nem tudja, mennyibe került volna külön a pesti villamosalagút felújítása a korábbi közbeszerzési ajánlat szerint. A dokumentumokból egyértelműen kiderül, hogy a Lánchíd, illetve a pesti villamosalagút 2019-es ajánlati költsége külön-külön megállapíthatók: a Lánchíd 21,8 milliárdja és a villamosalagút 13,4 milliárdja pontosan szerepel.

"Ámulatba ejtő, hogy mit lehet itt ködösíteni, vitatni, csak bele kellene nézni az anyagokba. Csak akarni kell… A főpolgármester úr mondhatta volna azt, hogy drágább lesz ezért vagy azért, ami az előleggel vagy a kötbérrel kapcsolatos könnyítéseiket nem magyarázná, de legalább lenne értelme, hogy a majdnem ötmilliárdos drágulásra miért tette a főpolgármester úr azt a bizarr bejelentést, hogy nyolcmilliárddal olcsóbb" – mondta Tarlós István.

A volt főpolgármester nem érti, miről folyik a vita, hiszen a 27 milliárd forint valóban olcsóbb a 35 milliárdnál, csakhogy két különböző projektről van szó: az egyik a Lánchíd felújítását tartalmazta a Széchenyi tér és a pesti villamosalagút rekonstrukciójával együtt, míg a másik csak a híd felújítását. Ugyanakkor a kettő mégis összevethető, hiszen a korábbi ajánlatban a Lánchíd felújítása 21,8 milliárd forintba került volna, most pedig ugyanez 26,75 milliárdba, tehát nem olcsóbb, hanem drágább lesz a beruházás.

"Eljátsszák a hülyét, elbizonytalanítják a gondolkodást, egy sokkal nagyobb beruházást hasonlítanak össze egy kisebbel, és azt bizonygatják, hogy a nagyobb többe kerül, mint a kisebb. Miközben nem tudni, miért fizetnek ötvenszer nagyobb előleget, mint a 2019-es ajánlatban volt, és miért felezték le a kötbéreket. Ebből már az Alstom-szerződéseknél is nagy gond volt" – emlékeztetett Tarlós István.

A politikus szerint probléma, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem egyszerre valósul meg a teljes rekonstrukció, mert a villamosalagút és a Széchenyi tér átépítését párhuzamosan lehetett volna elvégezni a Lánchíddal. Most, hogy külön ütemben valósul meg, meghosszabbodik az az idő, ameddig a hidat le kell zárni.

Árvita a Lánchíd felújítása körül

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink