Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-26 19:32:00

Jóváhagyta a szenátus Amerika első női pénzügyminiszterének kinevezését

Az amerikai képviselőház átadta a Donald Trump ellen indított alkotmányos vádeljárás dokumentumait a szenátusnak. A volt elnök felelősségre vonási eljárása február 9-én kezdődik. Közben Janet Yellen személyében most először kerül nő a pénzügyi tárca élére.

Impeachment

Az Egyesült Államok képviselőházának illetékesei megküldték a Donald Trump elleni vádiratot a szenátusnak. A vádirat szerint „Donald Trump az Egyesült Államok elnökeként megsértette alkotmányos esküjét. Súlyos vétséget követett el azáltal, hogy az Egyesült Államok kormánya ellen erőszakra buzdított.” A volt elnök az első Amerika történelmében, aki ellen kétszer is vádat emeltek, ezúttal a Capitoliumnál történt lázadás szítása miatt.

A felelősségre vonási eljárás február 9-én kezdődik. Ahhoz, hogy Trumpot elítéljék, legalább 17 republikánus szenátor szavazata kell a demokratáké mellett. A felsőházban egyúttal arról is dönthetnek, hogy megfosztják-e Trumpot a volt elnököknek járó juttatásoktól, egy másik szavazással pedig attól is eltilthatják, hogy újrainduljon az elnökválasztáson.

Trump időközben megnyitotta floridai irodáját, amely a volt elnök nyilatkozataiért, szerepléseiért és jövőbeni tevékenységeinek irányításáért lesz felelős.

Az új vezetés

Az amerikai felsőház elsöprő többséggel jóváhagyta Janet Yellen pénzügyminiszteri kinevezését. Személyében először kerül nő a tárca élére. Chuck Schumer demokrata frakcióvezető szerint kevesen rendelkeznek olyan tapasztalattal és szakértelemmel, mint Yellen. „Ez különösen nagy segítség a gazdasági válság ezen pillanatában” –fogalmazott.

Eközben Joe Biden visszavonta Trump egy újabb intézkedését. Ezúttal azt, amely tiltotta, hogy az amerikai hadseregben transzneműek szolgáljanak.

„ Amit teszek, azzal lehetővé teszem az összes képzett amerikai számára, hogy egyenruhában szolgálhassa hazáját” – mondta Biden, aki korábban azt ígérte, elnöksége első hetében azért fog dolgozni, hogy egyenlőbb helyzetet teremtsen az etnikai és más, eddig elhanyagolt közösségek számára.

Az Egyesült Államok képviselőháza átadta a szenátusnak a Trump elleni vádiratot

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink