Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-26 15:37:00

Írásbeli kérdéssekkel fordult Palkovics Lászlóhoz Szél Bernadett

A független országgyűlési képviselő öt kérdést címzett a miniszterhez.

Szél Bernadett szerint „kész káosz”, amit a magyar kormány csinál. „Senki sem azzal foglalkozik, ami a dolga” – fogalmaz Facebook-bejegyzésében a független országgyűlési képviselő.

Szél azt nehezményezi, hogy szerinte Palkovics László  „az egyetemek alapítványi fenntartásba kényszerítését látja most a legsürgetőbb feladatának”, miközben a „közel 4 hónapja bevétel nélkül maradt vendéglátósok nem jutnak hozzá a beígért ágazati bértámogatáshoz sem”. „Palkovics Lászlónak lenne dolga bőven, ő koordinálja ugyanis a munkahelyvédelmet, ő a foglalkoztatásért felelős miniszterünk”

 – mutat rá a képviselő.

Mint az Szél Bernadett bejegyzéséből kiderül: a Magyar Vendéglátók Ipartestülete szerint tagjaik kilencven százaléka a novemberi bértámogatást se kapta még meg. De „a jelenlegi támogatások amúgy sem elegendőek a munkahelyek megtartására és a vendéglátó egységek fenntartására” – teszi hozzá a képviselő, aki szerint „a vállalkozások az elmúlt négy hónapban felélték tartalékaikat, az iparűzési adó felezése pedig semmit sem jelentett a bevétel nélküli, veszteséges vállalkozásoknak”.

Szél Bernadett ezért öt írásbeli kérdéssel fordul Palkovics Lászlóhoz. „Megpróbálom őt visszarántani a magyar emberek valóságába, és figyelmeztetni őt a teendőire” – fogalmaz a képviselő.

Szél Bernadett kérdései a következők:

„1. Az egyetemek rohamtempóban kikényszerített fenntartóváltása helyett mikor fog végre az emberek hétköznapi problémáival, a járvány gazdasági hatásainak enyhítésével, a munkahelyek megtartásával és a már negyedik hónapja bevétel nélkül működő vállalkozások megsegítésével foglalkozni a tárca?

2. Az érintett válságágazatok vállalkozásainak hány százalékát teszi ki a 13 200 vállalkozás, és az ezen szektorokban dolgozók hány százalékát teszi ki a 95 ezer munkavállaló?

3. Mi a magyarázat arra, hogy a vállalkozások 90 százaléka még a novemberi bértámogatást sem kapta meg? A tárca adatai szerint a támogatást igénylő vállalkozások hány százaléka, hány munkavállaló után jutott már hozzá a bértámogatáshoz? Megyei felbontásban hogy alakult az elutalt bértámogatások aránya? Az igénylések hány százaléka részesül három havi támogatásban?

4. Tervezi-e a kormány, hogy meghosszabbítja a januári hónappal záruló ágazati bértámogatási programot és magasabb arányú kiegészítést nyújt a munkavállalók béréhez? Milyen intézkedéseket tervez még a kormány annak érdekében, hogy kompenzálja a bajba jutott vállalkozások kieső bevételeit és segítse a munkavállalók megtartását?

5. Hogyan lehetséges az, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc úgy kaphatott – a teljes ágazati bértámogatást megközelítő mértékű – 17,7 milliárd forint összegű szállodafelújítási támogatást, hogy dolgozóinak 45 százalékát elbocsátotta?”

A kormány nincs a helyén: senki sem azzal foglalkozik, ami a dolga lenne. Varga Judit éjt nappallá téve szidja a...

Posted by Szél Bernadett on Tuesday, 26 January 2021
Az építőipar már idén feltámadhat a járvány után

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink