Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-27 05:45:00

Hetven év után bezár a zalaegerszegi sajtgyár

Hetven év után végleg bezárja kapuit a zalaegerszegi sajtgyár. Az üzem több mint 80 dolgozójának szűnik meg munkája. Néhányan ugyan kaptak állásajánlatot a cég másik két gyárában, ezek azonban 70-80 kilométerre vannak Zalaegerszegtől. A gyár vezetése úgy nyilatkozott: igyekeznek megadni minden segítséget a munkájukat elvesztő dolgozóknak.

A zalaegerszegi sajtgyár tulajdonosa most döntötte el végleg, hogy fejleszteni kívánja veszprémi és répcelaki gyárait, ennek azonban az az ára, hogy a zalaegerszegi termelést megszüntetik. A városban így 70 év után megszűnik a tejfeldolgozás, 83 munkavállaló pedig feleslegessé válik.

Góra Balázs, MSZP-s önkormányzati képviselő híradónknak azt mondta: így is nagyon nehéz állást találni Zalaegerszegen.

Híradónk a város polgármesterét is kereste, ő azonban egyelőre nem nyilatkozott. Annyit azonban elmondott, hogy próbálnak segíteni az elküldött dolgozókon.

Ugyanezt mondta a cég vezetője is, aki írásban erősítette meg híradónknak a gyár bezárásáról szóló híreket. A dolgozók nem akartak nyilatkozni, a környéken élők viszont azt mondták, furcsa lesz az élet a gyár bezárása után.

Az üzem által kiadott közleményből az nem derült ki, hogy mit terveznek az ingatlannal, így egyelőre nem lehet tudni, miként hasznosítják a bezárt tejüzem területét.

Az ATV-hez eljutatott Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt tájékoztatása szerint, a vállalat veszprémi üzemének további fejlesztéséről, továbbá a zalaegerszegi egység idei bezárásáról született döntések külön születtek meg.

"A vállalat ipari stratégiája alapján az elmúlt három évben 5 millió eurós befektetéssel a veszprémi üzem lett a panírozott termékek európai gyártási és K+F központja. Ezzel Veszprém mára a Savencia-csoport egyik legfontosabb – és az egyik legnagyobb európai – innovációs és fejlesztési központjává vált. Ezért született döntés – az anyavállalat hosszú távú globális stratégiájával összhangban - a veszprémi üzem további fejlesztéséről.

Az elmúlt években a Savencia minden lehetőséget megvizsgált annak érdekében, hogy az üzletvitel fenntarthatóságát biztosítsa: javított a hatékonyságon, csökkentette a költségeket és megszilárdította, sőt, tovább növelte a márkái piaci erejét. A zalaegerszegi gyártás megszűnése egy hosszú folyamat vége, amely során minden lehetőséget megvizsgáltunk azért, hogy tovább növelhessük a hatékonyságot. Az elmúlt években sajnos jelentősen megváltoztak a piaci körülmények: az ementáli típusú sajtok iránti kereslet drasztikusan lecsökkent és ezzel együtt az eladások és a gyártási volumenek is számottevően visszaestek. A zalaegerszegi gyártás így tartósan veszteségessé vált, ami nem fenntartható. A gyár jelenleg túlméretezett energetikai rendszerrel üzemel, ráadásul az elavult gyártási technológia és géppark fejlesztéséhez, modernizálásához irreális nagyságú befektetésre volna szükség"- közölte a vállalat. 

Bezár a zalaegerszegi sajtüzem

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink