Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-25 20:18:00

Novák Katalin: a CDU új elnöke nem ült fel "a mondjunk rosszat a Fideszről" hullámra

Armin Laschet, a CDU új elnöke higgadt, mérsékelt ember. Nem ült fel mint Weber vagy Tusk arra a hullámra, hogy "mondjunk rosszat a Fideszről". Ezért bizakodó - mondta Novák Katalin az InfoRádió Aréna című műsorában.

Volt szerencséje találkozni a vezető német kormánypárt, a CDU új elnökével, még a megválasztása előtt egyeztettek vele Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel - ezt Novák Katalin az InfoRádió Aréna című műsorában mondta. 

Arra, hogy mit várnak Armin Laschettől, a családügyekért felelős miniszter, a Fidesz külkapcsolatokért is felelős alelnöke felhívta a figyelmet: a CDU új elnöke, Észak-Rajna-Vesztfália államminisztere "komoly politikus". "Higgadt, mérsékelt ember, reményre okot adó a mentalitása" - fogalmazott Novák Katalin a közös együttműködésre utalva.

A Fidesz alelnöke kiemelte, hogy Armin Laschet "nem ült fel arra a hullámra, mint Manfred Weber, vagy Donald Tusk". Az "olcsó dolog, hogy mondjanak valami rosszat a Fideszről", "de utána már nem tehetik meg, hogy ebből kitáncoljanak" - fogalmazott.

Armin Laschet kerüli az alaptalan indokolatlan kritikákat, a Fidesz esetében is. Novák Katalin ezért a mérsekelt, higgadt CDU-Fidesz együttműködésben bízik, a pragmatikus jó viszonyban, ami jellemző volt Annegret Kramp-Karrenbauer esetében is, és Angela Merkellel is - derült ki a szavaiból.

"Sok a folytonosság, a személyes jó kapcsolat" -mondta Novák Katalin, aki bízik a jó együttműködésben, a magyar-németgazdasági kapcsolatok még annál is jobbak, mint korábban voltak. Ezért is remélik, hogy a kétoldalú kapcsolatok, és az EU-s szintéren az együttműködés is hasonlóan jók lesznek.

Portugál elnökség? "Itt és most" kell cselekedni

Az Arénában a portugál EU-s elnökségről, annak programjáról is kérdezték Novák Katalint, aki erre többek között azt mondta, nem szeretne borúlátó lenni, "inkább realista". Mint fogalmazott, lehet szép tervet kovácsolni, de a koronavírus járvány olyan közös kihívás, ami "nem kopogtat, hanem dörömböl" az ajtón, és azonnali, promt megoldásra vár - tette hozzá.

A miniszter úgy fogalmazott az uniós portugál elnökség programjáról, és a hasonló elképzelésekről, hogy mindez "szép lenne a memoárban", de a járvány miatt konkrét feladatok vannak. Mindenekelőtt az a fontos, "hogy tudjunk egymással találkozni, kommunikálni", és hogy szabadon mozoghassanak.

Mint Novák Katalin mondta, ő egyelőre arra figyelmeztetne, hogy a vakcina beszerzés esetében "jó lenne egy határozott elnökség, határozott vezetés", ez az egyik legfontosabb feladat szerinte.

Másrészt Novák Katalin a Next Generation EU közös, 750 milliárd eurós uniós hitelprogramot, helyreállítási alapot említette. Ha már közösen elköteleződnek, együtt eladósodnak az EU-tagországok, akkor fontos, hogy minél előbb kézzelfogható segítség legyen.

Mint Novák Katalin fogalmazott, a legnagyobb tisztelettel üdvözli a portugál elnökséget, de a járvány miatt az "itt és most" a fontos. És hogy olyan válaszok szülessenek, melyek a magyar emberek érdekeiről is szóljanak - mondta végül a miniszter a InfoRádióban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink