Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-25 08:23:00

Infektológus: el lehet gondolkozni azon, hogy az idősek mellett a fiatalokat is hamarabb oltsák

Pusztai Erzsébet szerint vannak országok, ahol az idősebb generáció mellett éppen a legaktívabbakat kezdték el oltani, hogy minél hamarabb "felszabadulhassanak" - ezen a megoldáson el lehetne gondolkozni akár Magyarországon is. Az ugyanakkor kérdés, hogy képesek vagyunk-e tömegeket beoltani.

Az infektológus az ATV Start című műsorában azt mondta, az utóbbi időszakban megnőtt az oltási hajlandóság, ami szerinte az idő előrehaladtával tovább fog növekedni. Ennek hátterében az állhat, hogy az emberek egyre többet tudnak meg az egyes oltóanyagokról, azok minőségéről és hatékonyságáról. Szerinte ugyanakkor még ennél is nagyobb lenne a növekedés, ha nem lenne ennyi "zűrzavaros megszólalás" a témában - példaként említette, hogy a kormányzat a kínai vakcinát emlegeti, amit még nem is fogadtak el, illetve hogy politikusok, és nem szakemberek beszélnek arról, jó-e egy vakcina.

Pusztai Erzsébet úgy látja: nem az az alapkérdés, hogy milyen az egyes oltóanyagok előállításának technikája, hanem hogy végigment-e a kellő vizsgálatokon, és hogy azok során a vakcinát megfelelően hatékonynak találták-e. Szerinte nem jó, ha a tudományos érvek megjelenése előtt kezdenek beszerzésről beszélni, ez ugyanis sokakat elbizonytalaníthat.

Hangsúlyozta: ha egy vakcinát az Európai Gyógyszerügynökség elfogad, akkor azzal biztosan nincs probléma. A kínai vakcina sem feltétlenül rossz, de bizonyítékát kellene látni annak, hogy milyen a hatékonysága.

Az infektológus szerint egyes országok éppen a legaktívabbakat kezdik oltani először az idősek mellett, hogy ők minél hamarabb "felszabadulhassanak" - szerinte ezen itthon is el lehetne gondolkozni. Ugyanakkor nem gondolja, hogy a vakcinákkal biztonságosabb lenne előbb a fiatalokat oltani, mivel ha egy vakcina biztonságos, és megvizsgálták, akkor bármelyik korosztálynál lehet használni.

Szerinte a kérdés az, hogy képesek vagyunk-e tömegeket beoltani, egyelőre ugyanis nem látunk országos méretű oltási programot, ez egy komoly munka, ami komoly szervezést igényel.

Koronavírus: gyerekek és hosszú távú következmények

Egyre többször lehet hallani, hogy gyerekek esetében sokszervi gyulladást okoz a fertőzés - azután, hogy akár tünetmentesen átestek a betegségen. Pusztai Erzsébet szerint ez sajnos gyakori, de nem csak gyerekeknél. Mint fogalmazott, túl sokáig emlegették, hogy a fiataloknál nem okoz komoly problémát a vírus, ez azonban nem igaz.

Hónapokig tartó tünetek alakulhatnak ki a fertőzöttség után, Magyarországon az orvosok többsége sem feltétlenül tudja, hogy hosszú távú panaszok maradhatnak vissza. Ezek között lehet szívpanasz (akár szívizomgyulladás), krónikus gyengeség, különböző fájdalmak de akár légzési zavar is.

Pusztai Erzsébet szerint a legfontosabb, hogy a háziorvosok tudják, hogy abban az esetben, ha Covid-gyanú alakul ki, esetleg ezt meg is erősíti a teszt, akkor milyen szereket érdemes a betegnek adni - ilyen tanácsokat viszont egyelőre nem kaptak. Az infektológus szerint mindenki az oltásokról beszél, holott az oltás beadásáig is lehetne segíteni a fertőzötteken, meg lehetne akadályozni azt, hogy kórházba kerüljenek.

Kétmillió adag orosz vakcinát vásárolt Magyarország

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink