Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-24 18:33:00

Egészségügyi szakértő: az volna a helyes, ha a kormány az egymillió vakcinát a fiataloknak ajánlaná fel

Nem a politikusok döntenek arról, hogy lehet-e egy oltóanyagot Magyarországon használni, vagy sem - erről Szijjártó Péter beszélt ma reggel a Kossuth rádiónak. A külgazdasági- és külügyminiszter szerint, ha csak egy nappal előbb tudnak tömegesen oltani, akkor 100-150 embert menthetnek meg. Lantos Gabriella egészségügyi szakértő pedig úgy gondolja, ha talált a kormány egymillió plusz oltást, akkor oltsák be a fiatalokat, akik így visszakaphatják az életüket.

Pénteken derült ki, hogy egymillió ember oltására elegendő orosz vakcinát vásárolt a kormány, amely majd három nagy szállítmányban érkezik Magyarországra.

Kásler Miklós arról beszélt egy videóban, reméli, hogy oldódni fog az a megközelítés, hogy valaki ezt vagy azt a vakcinát szeretné. „Ez általában a propaganda hatására megjelenő véleményeket tükrözi, előítéletekre alapul” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere.

„Tisztázni kell, hogy ma Magyarországon nem politikusok, nem kormánypárti vagy nem ellenzéki politikusok, nem parlamenti vagy parlamenten kívüli pártok döntenek arról, hogy egy oltóanyagot lehet-e Magyarországon használni” – ezt már Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozta a Kossuth rádiónak. Hanem az illetékes hatóság, aki pedig úgy döntött, hogy engedélyezi mind a brit, mind az orosz oltóanyagnak a felhasználását Magyarországon.

Előbb-utóbb pedig az európai színtéren is megjelenik a Szputnyik V vakcina - ezt már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója mondta az MTVA-nak. Szentiványi Mátyás közölte azt is, az ő feladatuk a vakcinával a dokumentációjának átvizsgálása, kiértékelése.

Azt már lehet tudni, hogy nincsen 100 százalékos védettséget adó oltás, viszont azok a védőoltások, amelyek törzskönyvezettek megakadályozzák, hogy aki megkapja, az súlyos beteg legyen, és meghaljon.

Civil a pályán című műsorunkban az egészségügyi szakértő arról beszélt, szerinte a Szputnyik vakcina jó megoldás lesz, amennyiben megérkezik.

„Ha már talált a kormány egymillió plusz vakcinát, akkor én azt gondolom, hogy az volna a nagyon helyes, ha azt felajánlaná a fiataloknak, akik most a sor végén vannak, és akiknek az élete az gyakorlatilag az elmúlt egy évben totálisan tönkrement”

 – fogalmazott Lantos Gabriella.

A kínai vakcinával kapcsolatban Kis Zoltán a hvg.hu-nak azt mondta: Kínában és Indiában sokakat beoltottak már vele, és nem jeleztek komoly problémákat. A virológus elképzelhetőnek tartja, hogy első körben 18-59 év között engedélyezik majd a vakcinát, hiszen Kínában is jelenleg ezt a korosztályt oltják.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink