Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-23 18:21:00

Infektológus: rontja a bizalmat, hogy politikusok beszélnek a vakcinák minőségéről

Nem a magyar vizsgálatok, hanem az orosz tesztek alapján kapta meg az engedélyt a Szputnyik vakcina - erről ír a Népszava. A magyar kormány 2 millió adagot rendelt az oltóanyagból. A Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója közben arról beszélt, hogy minden korábban hiányzó adatot pótoltak az oroszok, ezért engedélyezhetik itthon ezt a vakcinát.

"Megállapodást kötöttünk arról, hogy Magyarország, Oroszországból 3 ütemben tud nagy mennyiségű oltóanyagot vásárolni” – jelentette be pénteken Szijjártó Péter külügyminiszter.

Azonban a Népszava információi szerint nem a magyar vizsgálatok alapján adták ki az orosz oltóanyag engedélyét. Pedig Kásler Miklós korábban arról beszélt, a hazai tesztelés után adhatnak zöld lámpát az orosz vakcina előtt. Ugyanakkor a Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója a Magyar Hírlapban úgy fogalmazott: "fázis-3-as vizsgálatnak hiányzott egy közbülső riportja, de aztán ezt pótolták".

Pusztai Erzsébet szerint a vakcina iránti bizalmat ássa alá a kormány a hazai engedélyeztetés kihagyásával.

"Az, hogy politikusok beszélnek vakcinák minőségéről és beszerezhetőségéről, ez rendkívüli mód rontja a különböző vakcinákba vetett bizalmat”

– mondta Híradónknak az infektológus.

Az orosz vakcina nagyjából 91 százalékos biztonságot nyújt, két körben, 21 napos eltéréssel kell bevinni. A kétmillió oltóanyag, három turnusban érkezik Magyarországra, várhatóan először februárban, 300 ezer adagnyi érkezik az országba. A magyar kormány körülbelül 2800 forintot fizet oltóanyagonként. Világszerte eddig másfél millió embert oltottak be, és olyan országok rendeltek Szputnyik vakcinát, mint Argentína, Belarusz, Brazília, Egyiptom, India és Szerbia. Angela Merkel is jelezte, hogy támogatja az orosz vakcina uniós engedélyeztetését.

„Ezeken az országokon kívül más országok is tesztelték már ezt a vakcinát, ezeket a vakcinákat és ezt a dokumentációt rendelkezésre bocsátják a magyar hatóságoknak is” – erről már Rusvai Miklós beszélt az Egyenes Beszédben. A virológus azt mondta: bízik a magyar szakemberekben, és reméli, hogy felelősségteljes döntést hoztak.

"Az Európai Gyógyszerügynökség, ami minden védőoltást hitelesíteni és engedélyezni szokott, még ezt nem tette meg. Amíg ez nem történik meg, addig én pénzkidobásnak tartom az orosz vakcina behozatalát és tartok attól, hogy egyszerűen nem fogják az emberek hagyni beadatni maguknak” – vélekedett Híradónknak Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

Fekete-Győr jelezte, amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezi az orosz vakcinát, a Momentum javaslata alapján a Szputnyik használata után is járhatna 100 ezer forint minden beoltottnak.

A DK pedig Szijjártó Péter külügyminiszterhez azzal a kérdéssel fordult, hogy milyen áron vásárolta a pánikkormány az orosz vakcinákat? Azt írják, elvárják a kormánytól, hogy megteremtsék azt az átláthatóságot, amivel növelhetik az oltásba vetett bizalmat. Hollik István közösségi oldalán úgy reagált: a baloldal ebből az ügyből is ideológiai kérdést gyárt, támadja a szakhatóságokat, hangulatot és bizonytalanságot kelt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink