Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-23 19:49:00

Így írta meg 75 ezer általános iskolás diák a középfokú felvételi vizsgát

Több mint 140 ezren kapták meg itthon a vakcinát, a kormány most információs anyagokkal és kisfilmmel készíti fel a háziorvosokat a 89 év felettiek védőoltására, akik az oltási sorrendben a 3. körben következnek, rögtön a szociális ellátásban részesülők után.

"Jó néhány kolléga volt, akiket felhívtam és nem kaptunk ilyen levelet, én magam sem, tehát nem tudom,hogy itt egy egységes akcióról van szó, vagy csak kiválogattak háziorvosokat, akiknek a rendelője a hatóság szerint alkalmas arra, hogy ott oltóközpontot rendezzenek be" - Komáromi Zoltán szerint egyértelmű, hogy a tömeges oltást a háziorvosok tudják megvalósítani. Azon felül, hogy ismerik saját pácienseik alapbetegségeit, a vakcinával szembeni bizalmatlanságot is el tudják oszlatni. A feltételeket viszont, mint mondja az államnak kell biztosítania.

"A háziorvosokat már ezelőtt két hónappal kellett volna tájékoztatni, hogy a kormány miben számít rájuk, körülbelül milyen nagyságrendű oltási kapacitást akar odairányítani és hogy mit fog ezért fizetni" - fejtette ki Komáromi.

Közben a kormány közösségi oldalán elindult egy internetes tájékoztató videosorozat, amelyben orvosok beszélnek a vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Reggel 10 órától 535 helyszínen mintegy 75 ezer általános iskolás diák írta meg a középfokú felvételi vizsgát, a járványügyi szabályok betartása mellett.

"A tavalyi év bebizonyította, hogy a járványügyi keretek között is biztonságosan meg lehet rendezni a vizsgákat." - Maruzsa Zoltán korábban azt mondta, mivel tavasszal sem alakultak ki gócpontok, ezúttal sem indokolt a nagyobb szigor.

"A szombati napon megírt írásbeliket a javaslatunk szerint 1 napig pihentetni kellene, mert ezeket megfogták a vizsgázók." - mondta Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal megbízott elnöke.

A nap folyamán egy teremben maximum tíz diák tartózkodhatott, a tanulók számára pedig biztosítani kellett a 1,5 méteres távolságot. A maszkviselés a tanteremben csak a felügyelő tanároknak volt kötelező, a vizsgázóknak pedig ajánlott.

"Az igazi szembesülés az szerintem most hétvégén fog megtörténni az oktatásirányításnak, hogy a középiskolai felvételik eredményei mennyivel gyengébbek lesznek, mint az elmúlt időszak eredménye, hogy milyen nyomot hagy a diákok körében ez az egyéves karantén oktatás" - nyilatkozta Totyik Tamás.

Közben az MTI arról értesült, hogy az egyetemek és főiskolák az új tanévet – néhány gyakorlati képzéstől eltekintve -, februárban is online oktatással kezdik meg.

Ajánlom

További belföldi híreink