Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-23 15:15:00

Államititkár: A Hungary Helps Program nem egy kormányzati program, hanem a magyar emberek szolidaritásának a megnyilvánulása

„Afrikában és a Közel-Keleten sok helyen nem tudták, hogy létezik Magyarország, léteznek magyar emberek, most pedig úgy tekintenek ránk, mint sok esetben az egyedüli olyan országra és népre, akik a segítségükre siettek” – jelentette ki Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Üldözött keresztények megsegítéséért, és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a Spirit FM Magyarország Segít! című műsorában.

Államititkár: A Hungary Helps Program nem egy kormányzati program, hanem a magyar emberek szolidaritásának a megnyilvánulása

Az államtitkár arról is beszélt: „a Hungary Helps Programot úgy ismerik, hogy az üldözött keresztényeknek nyújt támogatást unikálisan. Csak keresztényeknek segíteni, az nem lenne keresztényi, nem lenne humánus.” A Hungary Helps Program jóval nagyobb területet fed le, mint a vallási üldözöttek megsegítése – fogalmazott Azbej Tristan, hozzátette azt is, hogy ez Magyarország segítségnyújtási programja is egyben. „Igyekszünk minden olyan ártatlanul szenvedő embernek segíteni, akiknek tudunk, legyen szó akár természeti katasztrófáról” - hangsúlyozta.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy Magyarország azonnal Horvátország segítségére sietett, amikor a decemberi végi horvátországi földrengés több halálos áldozatot is követelt, és emberek százai-ezrei váltak hontalanná. „Az első lépés egy gyors segély eljuttatása volt. December 30-án két tonnányi segélyszállítmányt juttattunk el a földrengés helyszínére. Az első reakció a gyorssegély, ezen felül Magyarország kormánya pedig jelentős újjáépítési támogatást adott. A Hungary Helps program keretein belül a horvátországi Petrinja városában egy olyan iskola újjáépítését támogatjuk, ahol 450 gyerek tanul, illetve egy templom újjáépítését is segítjük” – részletezte. 

Arra a kérdésre, hogy milyen az együttműködés más segélyszervezetekkel, és hogyan tudott Magyarország más országok segítségére sietni, azt válaszolta az államtitkár: „nagyon szorosan együttműködünk hitelvű karitatív szervezetekkel. A horvátországi katolikus karitász segítségével azonnal tiszta képet kaptunk arról, hogy mire van szükségük.” A magyarországi karitatív szervezetekkel is szoros a kapcsolatot ápolnak, ezért is tudnak gyorsan segíteni a bajbajutottakon. „A Hungary Helps Program nem egy kormányzati program, hanem a magyar emberek szolidaritásának a megnyilvánulása” – hangsúlyozta Azbej Tristan, hozzátéve, hogy „a legkülönbözőbb természeti katasztrófák esetében tudtunk segítséget nyújtani”. Példaként említette az Afrika déli részén pusztító ciklont vagy a szudáni árvizet, illetve a Fülöp-szigeteki tájfunt.

A mozambiki népirtás

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Mozambikban a koronavírus árnyékában népirtás szintű atrocitássorozat indult el. „Egy dzsihadista szervezet gyilkolja a keresztényeket. Egy falut lerohantak az iszlamisták, 13 civilt fogva ejtettek, a foglyok közül nyilvánosan hét embert lefejeztek, a templomot elpusztították” – részletezte a legfrissebb fejleményeket. De kitért arra is, hogy ha még ez nem lenne elég, akkor komoly trópusi vihar közelít az afrikai ország felé, ami várhatóan áradásokat és hatalmas pusztításokat fog végezni.

Mint fogalmazott, az államtitkárságon most azt vizsgálják, hogyan tudnának Mozambiknak egy nagyon komplex humanitárius válsághelyzetben támogatást adni. Ugyanakkor azt is megemlítette, hogy Nigériában zajlik a legkegyetlenebb keresztényüldözés a dzsihadisták részéről.

A teljes interjút ide kattintva hallgathatják meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink