Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-23 19:01:00

A bezárt Központ tulaja: nem igaz, amire a rendőrök hivatkoztak

Hatvan napra bezáratta és félmillió forintos pénzbírsággal sújtotta a rendőrség Budapest egyik népszerű vendéglátóhelyét, a Központot. A hely tulajdonosai állítják: mindent szabályszerűen csináltak. A TASZ jogásza szerint a jogszabály sok helyen nem fogalmaz egyértelműen.

Az "Elviteles Nyitás" nevű eseményt pénteken hirdették meg a Facebookon. Akkor azt írták, hogy a kiszállítás mellett, mostantól heti néhány órában a helyszínen is lehet a Központban rendelni. Felhívták a figyelmet arra is, hogy egyszerre maximum 4 főt engedtek be, akik csak a vásárlás ideje alatt tartózkodhatnak bent, maszkban.

A helyet még aznap este 60 napra bezáratta a rendőrség és fél millió forint pénzbírságot is kaptak. A rendőrség szerint a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet rendelkezéseit megszegve szeszes itallal szolgálták ki a sorban állókat.

A Központ tulajdonosa Híradónknak azt mondta: a rendőrök a helyszínen arra hivatkoztak, hogy a vendéglátóhelyen belül is fogyasztottak a vendégek, illetve zeneszolgáltatás is történt. De szerinte ez nem igaz.

„Aki bejutott a helyre és vásárolni szeretett volna azt azzal szolgáltuk ki, amit kért. Volt szeszesital, alkoholmentes ital, illetve melegétel”

 – mondta Híradónknak Breuer Péter. A Központ tulaja szerint elolvasták a rendeletet, amiben szerinte nem volt semmilyen tiltás arra vonatkozóan, amit csináltak. Hozzátette: ugyanúgy ahogy más helyek elvitelre tudnak működni azt gondoltuk, hogy ez nekünk is megengedett.

A koronavírus járvány miatt jelenleg csak korlátozásokkal működhetnek a vendéglátóhelyek. Vendégek kizárólag azért tartózkodhatnak bent, hogy elvitelre vásároljanak ételt és bár a jogszabály erről nem szól, de valószínűleg italt is. A jogszabály viszont arról sem rendelkezik, hogy az így vásárolt ételt és italt a vendéglátóhely előtt vagy akár a kerthelyiségben egy pulton el lehet-e fogyasztani.

A TASZ jogásza szerint a jogszabály nem fogalmaz egyértelműen. „Annak ellenére, hogy hónapok óta hatályban vannak még mindig nem alkalmazzák őket egységesen. A vendéglátóhelyek és azok az emberek, akik itt vásárolnak sohasem lehetnek biztosak abban, hogy utoléri-e őket valamilyen szankció vagy sem. Nem egységes a jogalkalmazás gyakorlata és a jogalkotó nem sietett az emberek segítségére ezeknek a szabályoknak a megértésében” – fejtette ki Asbóth Márton.

A Központ Facebook oldalára olyan fényképet is töltöttek fel, mely szerint tucatnyi ember gyűlt össze péntek este a Madách téren. Asbóth Márton szerint azonban a jogalkotó ugyan megszabta azt a szabályt, amely tiltja a csoportosulást, azonban azt nem tudjuk, hogy a csoportosulás mit jelent pontosan. A jogász szerint, ha egy vendéglátóhely azt tapasztalja, hogy előtte a közterületen ilyen csoportosulás történik azért ő jogi felelősséggel nem tartozik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink