Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-22 20:53:00

Szarvas József szerint tragédia, ahová eljutott az SZFE ügye

Nemrég kiderült, kik indítanak osztályt a színházi intézetben. A prózai színészosztály vezetője Szarvas József lesz.

A Nemzeti Színház társulatának tagja Veiszer Alindának és László Pálnak adott interjút, kifejtve, miért vállalta el a feladatot a jelenlegi helyzetben - írja a 24.hu.

"Az a gondolat, ami vezeti az egyetem átalakítását, azzal egyetértek. Ahova jutott, arról ne is beszéljünk. Az dráma, tragédia" – mondta Szarvas, aki sajnálja, hogy nem jött létre párbeszéd a színházi élet szereplői között, de bízik benne, hogy a következő években sikerülhet átbeszélni a dolgot. Szerinte fontos, hogy nincs egyértelmű morális szerepleosztás a történetben.

"Én a magam részéről azt gondolom, hogy nagyon gyenge minőségű színdarab az, amiben vannak a jók és vannak a rosszak. Ennél mindig minden helyzet árnyaltabb. Úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben nekem nem tisztem, hogy úgy ítéljem meg az egyik vagy másik oldalt, hogy márpedig neki nincs igaza" – mondta, hozzátéve, hogy a lázadó diákoknak mindig igazuk van akkor, amikor úgy gondolják, hogy "a világ velem kezdődik, és most majd én megmutatom".

Szerinte egyetlen korosztálytól sem szabad elvenni annak a jogát, hogy eltérjen a kötelezően előírt receptektől, és másképpen képzelje el a jövőt és a jelent, mint amit eddig tanult, otthon, az iskolában.

Szarvas József úgy gondolja, hogy van morális felelőssége, de az nem az egyetem átalakításával kapcsolatos, amiben részt sem vett, hanem azzal, hogy szeptembertől tíz-tizenöt diák szakmai előkészítésének lesz öt éven keresztül a felelőse. Ha a korábbi vezetés kérte volna fel erre a feladatra, akkor is elvállalta volna, mert úgy érzi, hogy a szakmai tapasztalata és hitelessége alapján alkalmas rá.

Többször elmondja, hogy szerinte a helyzetnek nem lett volna szabad így kiéleződnie, és továbbra is felnéz azokra a színházi szakemberekre, akikkel korábban ő is dolgozott, de az utóbbi félévben távoztak az egyetemről.

Az SZFE 107 oktatója követeli, hogy az új vezetés ismerje el az őszi félévet

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink