Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-22 12:09:00

Müller Cecília: az orosz vakcina “hatékony, megbízható és hatásos”

A szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga stagnál, az orosz vakcina “hatékony, megbízható és hatásos”, a magyar vakcina-fejlesztésben áttörés lehet- többek között ezekről beszélt Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. ​

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette a rendőri intézkedések adatait- 151 személlyel szemben intézkedtek, mert közterületen nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 14 személlyel szemben intézkedtek.

Müller Cecília országos tiszti főorvos pedig ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat. 1311 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 356 973 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 811 főre emelkedett.

3959 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 274-en vannak lélegeztetőgépen. Müller szerint bár a számok csökkennek, a korlátozó intézkedéseket indokolt fenntartani. A legfiatalabb elhunyt 51 éves volt.

Eddig 138 983 fő kapott oltást, közülük 5815 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg.

Müller közölte, hogy még mindig nagyon alacsony a beoltottak száma, éppen ezért a maszkviselési és távolságtartási korlátozó intézkedéseket be kell tartani.

A szennyvízben a vírus örökítőanyaga stagnálást mutat továbbra is, miközben számos országban már harmadik hullámról beszélnek - mondta Müller. Egyelőre kedvező képet látunk - tette hozzá.

“Folyamatosan figyeljük, hogy van-e jelentős mutáció a koronavírusban. A szekvencia vizsgálat folyamatos, hogy felleljük-e azokat a törzseket, amelyek mutálódnak. A vakcina fejlesztésébe be kell vonnunk ezeket az új törzseket is. A brit mutáns szaporítása tehát segít a magyar vakcinafejlesztésben” - mondta Müller.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a koronavírus természetéhez tartozik az, hogy változékony. Ezt figyelembe kell venni az oltóanyagoknál is.

Müller Cecília szerint nagyon jó hír az is, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter beszámolt arról, hogy egy jelentősebb mennyiségű SzputnyikV-típusú vakcinát tudunk vásárolni. Kijelentette, hogy ez egy hatékony, megbízható, hatásos vakcina.

Emlékeztett, hogy a tegnapi napon Angela Merkel német kancellár is bejelentette, hogy Németország támogatja a SzputnyikV-vakcina mihamarabbi, az európai gyógyszerügynökség általi engedélyezését.

Engedélyezték a magyar hatóságok az AstraZeneca- és a Szputnyik V-vakcinát

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink