Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-23 13:44:00

Miért maradt le az EU az „oltási versenyben"?

Angliában eddig több mint 4 millió embert oltottak be, Izraelben is több milliót, ott már a 40 pluszos korosztályt is oltják. Abban minden szakember egyetért, hogy Magyarországon és az egész Európai Unióban lassú az oltási ütem. Nincs elég vakcina, kérdés, mikor és mennyi lesz. A Heti Napló riportja.

Miért maradt le az EU az „oltási versenyben"?

Egyetlen adag Pfizer vakcina egyébként 12 euróba, egyetlen adag Moderna pedig 18 euróba kerül. Vannak ennél olcsóbbak is, például az Astrazeneca, ami csak 2 euró, de azt még nem engedélyezték. Tehát a vakcina drága és azok az országok jártak jól, akik jó előre, jó sokat le tudtak kötni. Izrael, sajtóhírek szerint a dupláját fizette még októberben a Pfizer vakcinákért, mint az Európai Unió. Nagy-Britannia, Amerika és Izrael sem várta meg az engedélyeket, még a fejlesztés időszakában hatalmas mennyiségben kötötték le a vakcinákat, vagyonokért. Mivel az EU engedélyezésért felelős ügynöksége sokkal lassabban engedélyeztette a Pfizert és a Modernát, ezért hozzánk később is jutott el.

Fenyvesi Gabriella és a férje 26 éve élnek Izraelben, már mindketten megkapták az első adag oltásukat. SMS-ben értesíti a betegbiztosító a lakosokat, hogy kinek, mikor és hová kell menniük. Volt olyan, aki hajnali 3-ra kapott időpontot.

Izraelben tehát nincs nagy adminisztráció, hiszen ahogy Gabriella mondta: a betegbiztosítón keresztül mindenkiről, mindent tudnak, így nincs mit kérdezni. Az oltási folyamat így sokkal gyorsabb, mint nálunk.


A Szent László Kórház oltópontját vezető Kulcsár Andrea azt mondja: az ő lelkiismerete egyáltalán nem engedné meg azt, hogy valakit úgy oltson be, hogy arról az illetőről fogalma sincs, milyen betegségei vannak, egyszerűen muszáj meghatározni mindenkinél, hogy oltható állapotban van vagy sem. A Szent László kórház oltópontján 450 embert oltanak be naponta, ehhez napi 18 egészségügyi dolgozó jelenléte szükséges. Egy ember körülbelül fél óra alatt lesz beoltott, Andrea azt mondja, ennél gyorsabban képtelenség haladni.

És akkor azzal a helyzettel is foglalkozni kell, amikor az oltást követően nem várt esemény történik.

Az oltás megelőző tevékenység. Amikor valaki például súlyos beteg, akkor nem igazán érdekli, hogy mit kap, az a lényeg, hogy meggyógyuljon. Hogy annak milyen mellékhatása van, vagy hosszútávú következménye, azzal abban az adott pillanatban senki nem foglalkozik. De ha megelőzésre kínálnak valamit, akkor annak nincs annyira erőteljes súlya, hiszen azért adják az orvosok megelőzésre, hogy jelen esetben a koronavírust soha ne vészelje át az ember, tehát nem tudja, mit előz meg. Andrea szerint ezért is hezitálnak az emberek, ezért félnek és ezért alacsony még mindig az oltási hajlandóság.

A miniszterelnök a múlt héten, a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában arról számolt be, hogy a közeljövőben nagy mennyiségű kínai vakcina állhat az ország rendelkezésére, ha azt a magyar egészségügyi hatóság engedélyezi, hiszen született egy olyan kormányhatározat, amely arról szól, hogy Magyarország nem csak az EU-val együtt kötött beszerzési szerződésekben foglalt vakcinákat kapja meg, hanem máshonnan is szerez oltóanyagot.

Ha Magyarországon engedélyezik a kínai vakcinát, akkor Orbán Viktor azt mondta, elkezdődne a 60 év felettiek oltása ezzel a vakcinával.

Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara titkára azt mondja, hogy abban a pillanatban, amint megbízható, ellenőrzött, tudományos adatokkal alátámasztott adatokkal benyújtják az európai gyógyszer-engedélyeztetési hatósághoz a kínai és orosz vakcináknak a teljes dokumentációját, és a hatóság azt mondja, megfelel és minden rendben van, akkor szerinte ugyanúgy beadható, mint az összes többi, de addig nem. 

Heti Napló Sváby Andrással 1. rész - 2021.01.17.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink