Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-22 19:40:00

Lantos Gabriella: az orosz vakcina jó, de az engedélyeztetés lerövidítése felháborító

Nem tartja eredménynek az orosz és az oxfordi vakcina engedélyeztetési eljárásának lerövidítését Lantos Gabriella egészségpolitikus, az Új Világ Néppárt elnökségi tagja. Erről Lantos az ATV Start című műsorában beszélt.

Szerinte bár az Európai Gyógyszerügynökség is rövidített az engedélyezési eljáráson (a Le Monde által megszerzett dokumentumok szerint politikai nyomásnak engedve – a szerk.), az lehetetlen, hogy a 210 napos eljárást alig két hónaposra rövidítsék, mint az OGYÉI tette. Ez egy politikailag motivált engedély – mondta Lantos Gabriella az ATV Start című műsorában. Az oxfordi vakcina engedélyeztetését pedig hősködésnek tartja az ellenzéki párt elnökségi tagja, mivel január 29-én az Európai Gyógyszerügynökség is megadja az oxfordi vakcina engedélyét, addig viszont nem lehet az Unió területére szállítani.

Az orosz vakcinával Lantos szerint nincs baj. A forgalomba hozott oltóanyagok közül a legmodernebbnek a Pfizer és a Moderna mRNS-alapú vakcinái számítanak, de rögtön utánuk következik az oxfordi és az orosz oltóanyag. A rohamtempóban véghezvitt engedélyeztetés azonban se az OGYÉI, se a vakcinák hitelességének nem tesz jót, és összekeveri ezeket az egyébként jó oltásokat a kínai Sinopharm oltóanyagával, amely egy korábbi technológiát képvisel.

Lantos Gabriella szerint az Európai Gyógyszerügynökség pár hónapon belül engedélyezheti a Szputnyik-V használatát, és ezt követően ez egy használható vakcina lesz. Ám kérdés, hogy mennyiért vásárolja meg Magyarország az AstraZeneca vakcinájával nagyjából hasonló minőségű orosz oltóanyagot.

A Sinopharm vakcinája kifejezetten a szegény országoknak szánja a vakcináját, ahol nem megoldható az mRNS- vagy vektorvakcinák által igényelt hűtés.

Lantos Gabriella szerint az orosz vagy kínai vakcina tömeges beszerzése nem rövidíti le a lakosság átoltottságához szükséges időt. Szerinte a 60 év fölöttieket március-áprilisra tudják beoltani Magyarországon, az annál fiatalabb, egészséges állampolgárok tömeges oltására a tavasz végéig kell várni.

Koronavírus: Engedélyezték a hatóságok az orosz és az oxfrodi vakcinákat

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink