Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-24 13:44:00

Keveset enni, sokat mozogni, nem nézni tükörbe: a 100 esztendős Keleti Ágnes elképesztő életútja

„Én már csak előre nézek, nem hátra” – közölte a Hetek kérdésére Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznő, aki januárban töltötte be a 100. életévét. Ez alkalomból szinte nincs olyan ország, ahol ne emlékeztek volna meg a világ legidősebb, élő olimpiai bajnokáról.

„Nem vagyok néni… nem akarok öreg lenni. Én még mindig csak Ági vagyok” – mondta a századik születésnapja előtt Keleti Ágnes, akinek egyébiránt semmilyen szervi baja nincs, rendszeresen kijár levegőzni, hajlékony, nem koptak el az ízületei és töretlen a humorérzéke. „Nem gondolok a múltra, én már csak előre nézek” – válaszolta minap, mikor egy villáminterjú erejéig sikerült őt a Heteknek elérnie és megkérdezni tőle: visszatekintve hogy látja, kiadott magából mindent, vagy van bármilyen hiányérzete az életével kapcsolatban?

„Elfogadok mindent, ahogyan volt, és élvezem, hogy még itt vagyok. Szeretek élni, és tudok is jól élni, tudom élvezni az életet”

 – nevetett az élő sportlegenda, elismerve, hogy azért is remek a hangulata, mert jó az egészsége. Keleti Ágnes sokat emlegetett életfilozófiája, miszerint „keveset kell enni, sokat mozogni és nem nézni tükörbe” (otthonában állítólag nincs is szemmagasságban elérhető tükre) sikeres recept lehet ahhoz, hogy az ember ne érzékelje a korát. Legalábbis Ágnes semmi különbséget nem tapasztalt a 60. és a 100. születésnapja között.

Mondhatni az tartja életben, hogy a mai napig szeret és tud mozogni. Amikor reggel felébred, leginkább az érdekli, hogy milyen idő van, mert ha szép, akkor ki tud menni a szabadba. Télen mindig sokat síelt, korcsolyázott, nyáron pedig úszott, kirándult, evezett, amióta csak az eszét tudja, már a szüleivel, különösen az apjával együtt.

„Persze jól élni is tudni kell. Ez család kérdése is, mert ezt nem csak a gyerek dönti el. Főleg egészség kell hozzá, meg okos szülők. No és persze szerencse” – tette hozzá Ágnes.

Mint a szavaiból kiderült, a koronavírus-járvány időszakában sokakhoz hasonlóan ő is a kapcsolatnélküliséget viseli a legnehezebben, csak egy igen szűk családi-ismerősi körrel találkozik.

Mikor sportsikereire emlékeztették, illetve arra, hogy a világon ő az egyetlen magyar, aki egy nap alatt három olimpiai aranyat nyert, úgy reagált: erre nem emlékszik, és ez nem is nagyon érdekli. „Én tornázni szerettem, a kedvencem a talajtorna volt. A legfontosabb, hogy az ember elérje, hogy azt csinálhassa, amit szeret” – közölte a legendás tornásznő, aki 1957-ben Izraelben telepedett le, és az izraeli nemzeti tornasport meghatározó alakjává vált.

„Mit bánom én az öt olimpiai aranyat! Zsidó vagyok, ezért mentem Izraelbe és nem máshová, mert ott otthon voltam. Ott ismertem meg a második férjemet is, a Bíró Robit. Amikor megszületett a két fiunk, nekem az volt a legnagyobb öröm az életemben” – szögezte le.

Azt, hogy kicsit megkésve, azaz a harmincas éveiben aratta legnagyobb sikereit – amikor mások már többnyire befejezik sportpályafutásukat –, ő a szorgalmán kívül leginkább azzal magyarázta, hogy fiatalkorában a magyarországi zsidótörvények, majd a háború tíz évet elvett az életéből.

Ágnes ugyanis egy asszimilálódott zsidó polgári család második gyermekeként látta meg a napvilágot 1921-ben Budapesten – nővére, Vera hét évvel volt idősebb nála. Az édesapa, a gyártulajdonos Klein Ferenc a zsidótörvények idején magyarosította a család vezetéknevét Keletire.

Ágnes már az érettségi után bekerült a nemzeti válogatottba, de a zsidótörvények miatt 1940-ben abba kellett hagynia az egyesületi és versenysportot. Ezután titokban edzett hosszú éveken át. A háború után a ’48-as londoni olimpián ismét a válogatott tagja lett, ám egy sérülés miatt nem tudott részt venni a versenyen. A háborút követő évtizedben 48-szoros magyar bajnokká vált, ebben az időben végezte el a TF-et is, amelynek tanára is lett.

Máig arra a legbüszkébb, hogy az 1952-es helsinki olimpián talajgyakorlatával megszerezte élete első egyéni aranyérmét, plusz csapatban egy ezüstöt – 31 évesen.

Ágnes a következő, ’56-os melbourni olimpián szerzett 4 aranyával kapcsolatban már sokkal visszafogottabban nyilatkozott, mondván: az egy nagyon zűrös időszak volt – nem tudott rendesen felkészülni, le is sérült előtte. Ehhez képest az akkori diadalmenetével örökre bevéste magát a sporttörténelembe: talajon megvédte a világelsőségét, továbbá felemás korláton és gerendán is aranyérmet szerzett. A legnagyobb örömöt a kéziszercsapattal aratott győzelem jelentette: a magyar forradalom előtti tisztelgésül Bartók zenéjére előadott nemzeti színű szalagos gyakorlat Ágnes koreográfiájára készült – tomboló sikert arattak vele a 15 ezer fős melbourni arénában.

Valóban nem volt ez könnyű időszak: a Keleti Ágnes 100 című dokumentumfilmben is elhangzik, hogy mire a magyar olimpiai csapat közel egyhetes utazás után kiért Ausztráliába, addigra itthon leverték a forradalmat. Nagyon nyomasztotta a versenyzőket a Magyarországon kialakult helyzet, végül a mintegy száz sportoló fele nem tért haza.

Ágnes, akinek a nővére akkor már tíz éve Ausztráliában élt, maga is kint maradt, s mivel munkát nem talált, jobb híján gyári szalagmunkásként helyezkedett el. Majd egy kínai mulatóban mutatta be akrobatikus gyakorlatait, s ebből a keresetéből meg tudta venni a hajójegyet vissza Európába. Egy év elteltével Izraelben telepedett le, itt ismerte meg második férjét, akitől két fia született. Kezdetektől részt vett az izraeli tornasport megszervezésében, oktatásában, 1980-ig az izraeli válogatott edzőjeként is dolgozott – egészen 75 éves koráig rendkívül aktív volt.

Keleti Ágnes – akinek az egyik fia Magyarországon él – a rendszerváltás után egyre gyakrabban járt haza Izraelből, és sokáig kétlaki életet élt. Pár éve budapesti címen van az állandó lakhelye, s a 2019-es Élet Menetén ő gyújtotta meg a holokauszt áldozatainak emlékére felállított óriásfáklyát. Századik születésnapján nemrég a magyar és az izraeli miniszterelnök is felköszöntötte őt.

A teljes cikket a Hetek aktuális számában olvashatja el.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink