Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-22 19:16:00

Háziorvosok béremelése és praxisközösségek: a MOK szerint egyelőre több a kérdés, mint a válasz

A háziorvosokra is kiterjesztik az orvosi béremelést, de esetükben a növekedés mértéke attól is függ, hogy szorosabb vagy lazább praxisközösséget vállalnak. Azt, hogy mit jelent a szorosabb vagy lazább praxisközösség, egyelőre senki nem tudja. A MOK alelnöke szerint az ügyben több a kérdés, mint a válasz.

Nem mindenki tudja a lakóhelyén igénybe venni a háziorvosi ellátást. Decemberben 571 háziorvosi és 273 fogorvosi praxisban nem rendelt orvos Magyarországon. Akkora a hiány, hogy egy 2021 januárjában hatályba lépő rendeletmódosítás szerint már olyan orvos is elláthat háziorvosi tevékenységet akinek nincs háziorvosi szakképesítése.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy mivel a háziorvosok komoly szerepet vállalnak a járvány elleni küzdelemben, rájuk is kiterjesztik az orvosi béremelést. Ezt Orbán Viktor is megerősítette pénteken, a közrádiónak adott interjújában.

"Fedjék le azt a területet is, ahol nincs háziorvos, és akkor nem marad ember ellátatlanul, alapellátás nélkül. És aki erre hajlandó, azok az orvosok, akik összeállnak, azok megkapják a kórházi orvosok bérének 80%-át, de esetenként ez a 100-at is elérheti. Azok az orvosok, akik nem hajlandóak társulni, ő róluk sem akarunk megfeledkezni. Ők meg fogják kapni a mostani bérük és a kórházi orvosok bére közötti különbség 30%-át" - mondta a miniszterelnök. 

Komáromi Zoltán háziorvos szerint a kormány nem érti ennek a rendszernek a pontos működését, és nonszensz, hogy feltételekhez kötik a béremelést.


"Gondoljunk el egy Borsod megyei vagy Dél-Somogy megyei falut, ahol mondjuk nincs is másik település. (...) Ha akarna, sem tudna belépni egy praxisközösségbe, mert nincs kivel, és ha onnantól kezdve ő csak 30%-os béremelést fog kapni, akkor sok idős kollégának szerintem az lesz az utolsó csepp a pohárban" - fogalmazott a DK egészségpolitikusa.

Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke híradónknak azt mondta, hogy az ügyben egyelőre több a kérdés, mint a konkrétum.

"Pontosan hogyan számolnák ki az orvosok illetve szakdolgozók bérkompenzációját? Illetve fogászati téren a praxisközösségről eddig tulajdonképpen nem volt szó. A fogorvosok részéről a praxisközösség nehezen értelmezhető" - közölte.

Az orvosi kamara levélben fordult Kásler Miklós Emberi Erőforrások miniszterhez és Pintér Sándor belügyminiszterhez, aki jelenleg az egészségügy átalakításáért is felel.

Sok a kérdés a háziorvosok és a fogorvosok béremeléséről

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink