Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-22 13:57:00

Ezt kell tudni a Szputnyik V orosz oltásról, amiből Szijjártó Péter 2 milliót szerzett

Merkel is lobbizik a Szputnyik V európai engedélyeztetéséért - Szijjártó Péter pedig 2 millió adagról írt alá szerződést Moszkvával. Ezt kell tudni az orosz vakcináról.

Ma délelőtt jelentette be Moszkvában Szijjártó Péter, hogy Magyarország 2 millió Szputnyik V orosz vakcinát vásárol, ez egymillió ember beoltására elegendő. Az oltóanyag három ütemben érkezik majd Magyarországra. Az első hónapban 600 ezer adagot, a másodikban egymilliót, az utolsóban pedig 400 ezer adagot szállítanak - mondta a külügyminiszter, erről itt számoltunk be.

Ami a Szputnyik V engedélyeztetését illeti: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet kiadott egy közleményt. Eszerint az oltóanyagra (Gam-COVID-VAC) a 488/2020 Kormányrendelet alapján, bő kéthónapos értékelői munka, a gyártóhely megtekintése és a gyártóval történő aktív kommunikáció után adott ideiglenes gyógyszer alkalmazási engedélyt.

A Szputnyik V-re kiadott vészhelyzeti engedély feltételei között szerepel: az oltóanyagnak meg kell felelnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumi vizsgálatának. Ezen felül az a népegészségügyi központ minden egyes gyártási tételt hasonló laboratóriumi vizsgálatnak vet majd alá és csak ezután engedélyezi az oltóanyag magyar piaci felhasználását.

Merkel segít Moszkvának

S hogy az orosz vakcina megkapja-e az az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét?

Tegnap jelentette be Angela Merkel német kancellár Berlinben egy rendkívüli nemzetközi sajtóértekezleten: Németország támogatást biztosít Moszkvának az orosz Szputnyik V oltóanyag európai uniós engedélyeztetéséhez. A német kormány a vakcinákért felelős szövetségi szakhatósága, a Paul Ehrlich intézet (PEI) révén kész támogatást nyújtani ahhoz, hogy az orosz fél megszerezze az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét a Szputnyik V EU-s forgalmazására.

A Merkel által felajánlott segítséggel így Moszkva engedélyt kaphat arra, hogy az Európai Unió tagállamaiba ne csak a kormány által megkötött, kétoldalú megállapodások révén jusson el az orosz oltóanyag.

Merkel miután telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Covid-19 járvány kezeléséről, azt mondta: nyitott a kétoldalú együttműködés gondolatára és lát arra lehetőséget, hogy az európai termelési kapacitásokat is hasznosítsák az orosz vakcina esetében.

Az engedélyeztetési folyamat

Kedden az Európai Gyógyszerügynökséget, az EMA-t képviselő szakértők tudományos felülvizsgálat néven konzultációt tartottak a Szputnyik V kifejlesztői számára. A nemzetközi tanácskozáson több mint 20 tudós vett részt – írta az MTI.

A Szputnyik V kidolgozói a tanácskozást követő 7-10 napon belül ajánlásokat kapnak majd. Az oroszországi oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) kérte a Szputnyik V nyilvántartását és arra számít, hogy a fokozatos szakvizsgálat folyamata februárban kezdődik meg.

Az RFPI szerint az EMA szakvizsgálatok sorozata alapján dönt majd a bejegyzésről. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig ma kezdi meg a Szputnyik V bejegyzési kérelem előtti szakvizsgálatát.

Mit tud a Szputnyik V?

A klinikai vizsgálatokat Oroszországban (40 ezer) , de Indiától (1600) Fehéroroszországon (100) és az Egyesült Arab Emírségeken (1000) át Venezueláig ( 2000 ) végezték. 2020 decemberében az AstraZeneca és az orosz gyártó bejelentette, hogy közösen fejlesztik tovább a vakcinájukat. Mindkét oltóanyag vektoralapú.

S bár a neves The Lancelot orvosi szaklapban a fázis 1/2 vizsgálatok eredményeit a publikálták - hogy a vakcina biztonságos és erős immunválaszt váltott ki -, a további fázisokat nem. Ezért több bírálat is érte a fejlesztő intézetet, mert a harmadik fázos eredményeit hivatalosan nem publikálták.

Kirill Dmitriev, a vakcina nemzetközi marketingjét vezető orosz közvetlen beruházási alap vezérigazgatója a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva azt ígérte: a jövő héten már publikálhatják az orosz vakcina harmadik klinikai fázisának eredményeit egy nagy nemzetközi orvosi szaklapban - írja a Portfolio.

A Szputnyik V egy harmadik generációs vakcina. De míg a Pfizer és a Moderna oltóanyaga mRNS-alapú, az orosz szer vektorvakcina, a védelmet pedig a következőpéppen biztosítja: egy ártalmatlan (sokszorozódásra nem képes) „vivő” vírust juttatnak be a vakcinával a szervezetünkbe, amiben már benne van a koronavírus SARS-COV-2 tüskefehérjéjét átíró gén. A szervezetünk erre “reagál” az immunrendszer számára létfontosságú vírusfehérjével, és kialakul az immunmemória is. (A vektorként használt vírus, miután betöltötte “vivő” szerepét, lényegében felszívódik.)

Az oltóanyagot a Gamaleja Intézet fejlesztette ki, és az orosz állami alap megbízásából az R-Pharm vállalat gyártja, amely Oroszország első számú gyógyszergyártója, a cégben 2017-től kisebbségi tulajdonos a japán Mitsui csoport.

A Szputnyik V-t két adagban kell beadni, 21 napos különbséggel következik a második oltás, a két oltással két különböző adenovírust visznek be a szervezetbe. A fázis 3-as vizsgálatok eredményei szerint az oltás után 28 nappal 91,4 százalékos hatékonyságot mutatott a vakcina, míg 42 nappal az első oltás után 95 százalékosat - írta cikkében az Euronews.

Szijjártó Péter a múlt év utolsó napjaiban azt írta a Facebook oldalán, hogy a Szputnyik V-ből Magyarországra 6000 ampullányi vakcina érkezett. Oroszországban 40 ezer ember bevonásával már túl vannak a klinikai tesztelésen, aminek az eredménye 91,4 százalékos hatékonyságot mutat.

Kásler Miklós, az EMMI minisztere december végén arról beszélt: az orosz Szputnyik V vakcinával 3000 önkéntest oltanak be - erről itt írtunk.

Az orosz vakcina klinikai vizsgálatáról Madurka Ildikó, a Korányi Intézet főorvosa - aki ott volt Moszkvában a magyar szakértői delegáció tagjaként, és látta, hogyan készül az orosz vakcina - azt nyilatkozta a Spirit FM-nek:
az embereket megvizsgálják, PCR-tesztet, antigéntesztet végeznek nála. "Naponta ki kell tölteniük egy kérdőívet. Oroszországban, aki megkapta az oltást, annak az adatai automatikusan bekerültek egy rendszerbe. Létrehoztak egy központot, ahol videokonferencia keretein belül, egy orvos minden nap felhívta ezeket a betegeket. A betegek kaptak egy karperecet, ami a légzésszámukat, pulzusukat regisztrálta a rendszerben" - számolt be a klinikai vizsgálat részleteiről a főorvos.

Már oltanak vele...

A Szputnyik V-t Oroszországban engedélyezték már augusztusban. Oroszországban 800 ezer embert oltottak már be, viszont ott a Szputnyik V-n kívül az EpicVacCorona is rendelkezik már engedéllyel.

De a Szputnyik V vakcina Fehéroroszországban, Argentínában, Bolíviában, Algériában, Palesztinában, Venezuelában, Paraguayban, Türkmenisztánban - és Magyarországon is megkapta az engedélyt.

Sürgősségi felhasználásra már engedélyezte az orosz Szputnyik V koronavírus elleni védőoltást az Egyesült Arab Emírségek egészségügy-minisztériuma - ezt tegnap jelentették be.

Szerbiában is oltanak már az orosz vakcinával, a Szerbiai Gyógyszerügynökség bevizsgálta az oltóanyagot és biztonságosnak minősítette.

A Szputnyik V vakcina tárolási körülményei egyszerűbbek, mint például a Pfizeré, már -18 fok elég a tárolásukhoz, kiolvasztva pedig normál hűtőben is elállnak 2-8 fokon. Adagonként az orosz vakcina kevesebb mint 10 dollárba kerül.

Ajánlom

További belföldi híreink