Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-22 17:58:00

"Ez így nem mehet tovább" - a korlátozások ellenére kinyit egy nagykanizsai kocsma

Hiába ígért segítséget a kormány, semmilyen támogatást nem kaptak - ezt annak a kocsmának a tulajdonosa mondta, aki nem várja meg a korlátozások enyhítését. A csőd elkerülése érdekében február elsején kinyitja a sörözőjét. Az operatív törzs és a Vendéglátósok Ipartestülete is elítélte az akciót. Utóbbi azonban szintén kevesli az állami támogatást.

November 10. óta áll üresen az egyik nagykanizsai kocsma. Akkor léptek életbe a jelenleg is hatályos védelmi intézkedések. Február elsejétől azonban úgy tűnik, visszatérhetnek a törzsvendégek, a tulajdonos ugyanis úgy döntött, a tiltás ellenére kinyitja a sörözőt. 

"Ez így nem mehet tovább" - Borda Balázs azt mondja, a járvány első hullámát is megszenvedték, a második azonban már csőddel fenyeget.


"A munkavállalóinknak muszáj bevételhez jutniuk, ehhez nincsen más lehetőségünk, mint az, hogy megnyitni. Hiába mondja azt a kormány, hogy segítséget nyújt, és támogatást nyújt, sajnos ez nem így van" - fogalmazott.


Közel 30 ezer érdeklődője van egy országos nyitást követelő Facebook-eseménynek. A vendéglátásban dolgozó szervező február elsejére hirdetett utcai demonstrációt a korlátozó intézkedések ellen. Híradónk telefonon elérte, de nem akart nyilatkozni.

"Egy étterem tekintetében nem csak a védelmi intézkedést megszegő, hanem maga a vendéglátó üzlet tulajdonosai illetve üzemeltető felelőssége is továbbra is fennáll" - mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs tájékoztatóján.

A Híradónknak nyilatkozó ügyvéd szerint az ehhez hasonló akciók polgári engedetlenségnek minősülnek.

"Az állam fordulhat az erőhatalom eszközéhez bírságolással, bezárással, vagy egyéb retorzióval, vagy engedményt tesz. A polgári engedetlenség az önállóan gondolkodó állampolgár végiggondolt cselekvése, aminek következményeit vállalja, hogy így érjen el változást" - mondta Rinfel János.

A Vendéglátók Ipartestülete is, csakúgy, mint az Operatív Törzs, elítélte a törvényellenes akciókat. Kovács László elnök azonban megérti az elkeseredést. A munkáltatók ugyan járulékmentességet kapnak, továbbá a bruttó bérek kifizetésére is 50 százalékos támogatást vehetnek igénybe, többségük szerint azonban ez nem lesz elég a túléléshez.


"Kevés, nagyon-nagyon nehéz helyzetben van a vendéglátás, félő, hogy a vállalkozásoknak több mint a fele tönkre fog menni és csődöt fog mondani. Tehát sürgős állami támogatásra van szükség, és ennél még nagyobbra, mint ez a munkabérmegtartó támogatás"

 - mondta az ipartestület elnöke, aki szerint ráadásul a beígért segítség is akadozik, a novemberi munkahelymegőrző támogatást a vállalkozások 90%-a máig nem kapta meg.

Az Innovációs Minisztérium Híradónk megkeresésére azt írta: a bértámogatásokon keresztül a kormány csaknem 67 ezer vállalkozást ért el, 360 ezer munkahely megvédését és létrehozását támogatta. A turisztika-vendéglátás szektorra célzott ágazati bértámogatást eddig közel 100 ezer munkavállalóra igényelték.

Tiltakozásul kinyit egy nagykanizsai kocsma

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink