Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-23 06:42:00

Egyre nagyobb divat a jeges csobbanás, a szakorvos szerint ugyanakkor nem való mindenkinek

Egyre többen fürdenek meg tavak, folyók jeges vizében, hogy aztán a világhálón közzétegyék az erről készült videókat. A szakorvos ugyanakkor arra figyelmezteti a krónikus betegeket, hogy az ilyen merész fürdők akár életveszélyes helyzetet is teremthetnek.

Sok sportoló úgy véli, hogy a jeges fürdőzéssel a teste mellett az immunrendszerét is edzi. A thai box edző, Horváth László Füles rendszeresen lejár a Pécs melletti Orfűi tóra a jeges vízben megmártózni.

"Több szempont is van, amiért amiért ezt preferálom, leginkább azért, mert hogy nagyon kevesen, és akkor ez vagányság, nem, valójában arról szól a dolog, hogy az immunrendszeremet úgy képzelem el, mint egy japán pengét, és ezt edzeni kell, csipkedni kell, ütni-verni kell és ettől lesz erősebb" - mondja. 

A kajakválogatott néhány tagja szintén úgy döntött, hogy úsznak egyet a jéghideg orfűi vízben. Az akcióról fotókat is posztoltak a közösségi oldalukon.

"Az egyik kajakos társam, Havasi Gergő feldobta, hogy mi lenne, ha csobbannánk egyet Orfűn, mert egy másik kajakos társunk megtette ugyanezt, ő Szegeden, és mi se akartunk kimaradni a jóból, és akkor úgy gondoltuk, hogy mi is valahogy ezt megcsináljuk, illetve übereljük is egy kicsit, amennyire lehet ezt" - idézte fel Fodróczi Vilmos válogatott kajakos. 

A szakorvos azonban arra figyelmeztet, hogy csak az egészséges emberek merészkedjenek be a jeges vízbe, mert ilyenkor durva sokkhatás éri a szervezetet.

"Ilyenkor a megnövekedett pulzus vagy a hirtelen kiugró vérnyomás a rizikós beteg számára akár életveszélyes helyzetet is teremthet" - hívta fel a figyelmet Szabó András belgyógyász.

A szakember tehát azt javasolja, hogy ha mindenképpen jeges csobbanásra adnánk a fejünket, előtte konzultájunk a háziorvosunkkal.

Népszerű, de veszélyes lehet a jeges fürdőzés

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink